Η Φλώρα Μπακοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής – Κλινικής Φαρμακολογίας, ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εκ νέου πρόεδρος της 11μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Επιτροπή HTA), με έδρα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, το νέο 11μελές σχήμα έχει επικεφαλής τη Φλώρα Μπακοπούλου ως πρόεδρο και τον Δημήτριο Βλαχάκη ως αντιπρόεδρο. Συμμετέχουν ακόμη η Χαρίκλεια Στεφανάκη, ο Γεώργιος Μαρίνος, η Μαρία Ζαβάλη, η Ειρήνη-Βασιλική Κορμέντζα, η Μαρία Αμπατζίδου, η Μαρίνα Σερβιτζόγλου, ο Αθανάσιος Χαντζάρας, η Χαρίκλεια Κανή και η Ευφροσύνη Πρινέα. Η σύνθεση δεν είναι τυχαία: συγκεντρώνει κλινική φαρμακολογία, παιδιατρική, ογκολογία, γενετική, γενική ιατρική, οικονομικά της υγείας και ταυτόχρονα κομβικές υπηρεσιακές θέσεις του ΕΟΠΥΥ.
Το υπουργείο επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο ανάγκες που συχνά συγκρούονται. Από τη μία, θέλει ισχυρή επιστημονική νομιμοποίηση για δύσκολες αποφάσεις γύρω από ακριβές ή καινοτόμες θεραπείες. Από την άλλη, θέλει στενότερη σύνδεση με τον μηχανισμό πληρωμής και ελέγχου της δαπάνης. Η παρουσία προσώπων με καθαρό κλινικό βάθος δίπλα σε στελέχη που γνωρίζουν τη διοικητική και οικονομική αρχιτεκτονική της αποζημίωσης δείχνει ακριβώς αυτή τη διπλή στόχευση. Η ανάγνωση αυτή προκύπτει από τις ίδιες τις ειδικότητες και τις θέσεις που περιγράφει το ΦΕΚ.
Η γραμματεία, η νομική παρουσία και ο έλεγχος στο παρασκήνιο
Στο παρασκήνιο, το υπουργείο δεν αρκείται στο να ορίσει μόνο τα βασικά μέλη. Ορίζει και πενταμελή γραμματεία με τους Αθανάσιο Μαργέτη, Ασημίνα Σταμούλη, Αγγελική Σαμαρά, Χρυσούλα Σταμέλου και Κυριακή Σαμίου, ενώ στις συνεδριάσεις παρίσταται η Δημήτρα Λίγγρη από το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, μπορεί να μετέχει χωρίς ψήφο το τακτικό ελληνικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA, καθώς και εκπρόσωπος της ΗΔΙΚΑ για την τεχνική υποστήριξη. Όταν ένα υπουργείο στήνει τόσο προσεκτικά τον διοικητικό, νομικό και τεχνικό περίγυρο ενός οργάνου, δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει την επιτροπή ως απλή γνωμοδοτική βιτρίνα, αλλά ως βασικό εργαλείο πολιτικής.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Μπακοπούλου Φλώρα: Η νέα επικεφαλής της Επιτροπής HTA
Πολλαπλό μυέλωμα: Τι είναι ο καρκίνος που ανακοίνωσε η Μπακογιάννη

