Νέες «πιέσεις» ενόψει προεκλογικής παροχολογίας στο φάρμακο

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αντιμέτωπη με ανακριβή προεκλογική παροχολογία σχετικά με τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών στα φάρμακα αναμένεται να βρεθεί η εγχώρια φαρμακευτική αγορά, μετά την «σκόπιμη» -όπως χαρακτηρίζουν- ασάφεια συνυπολογισμού της δημόσιας και ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στο healthpharma.gr πως στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της κυβερνήσεως αλλά και τον υπόλοιπων κομμάτων, δεν διαχωρίζεται η συμμετοχή του ασθενούς στη φαρμακευτική δαπάνη (σε ιδιωτική και δημόσια δαπάνη).

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυξημένη η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, διαμορφώνοντας «κλίμα υποσχέσεων» για μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης και περαιτέρω κόστος στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Θεσμοθετημένη συμμετοχή

Όπως εξηγούν κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς «εάν στη δαπάνη περιλαμβάνονταν μόνο η θεσμοθετημένη συμμετοχή ασθενών και η επιβάρυνση από τη διαφορά λιανικής τιμής και αποζημίωσης, τότε προκύπτει το πραγματικό ποσό της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών».

Το τελευταίο διάστημα, διαφαίνεται διάθεση τόσο από την κυβερνητική πλευρά όσο και από το ευρύτερο πολιτικό σύστημα για υποσχέσεις ελάφρυνσης των ασθενών εις βάρος των φαρμακευτικών εταιρειών, με «όχημα» τη μη διάκριση των κατηγοριών πληρωμών.

Σύμφωνα με τις εταιρείες η συμμετοχή των Ελλήνων στη φαρμακευτική δαπάνη είναι χαμηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, το ποσοστό αυτό όμως αυξάνεται σταδιακά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παραδέχεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός η συμμετοχή των ασθενών την περίοδο της κρίσης αυξήθηκε κατά πολύ φτάνοντας σήμερα το 30% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των φαρμακοποιών αγγίζει και το 32% . Αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συμπίεση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Για το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και των εταιρειών τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στο 17,5% (στα 625 εκατ. ευρώ).

Η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα διακρίνεται στη θεσμοθετημένη συμμετοχή 0% ή 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης και στην επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είχε καθοριστεί για το 2018 στα 1,945 δισ. ευρώ, με το clawback και rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες να ανέρχεται στα 990 εκατ. ευρώ.

Διαχ-Ορισμοί

Η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί υποσύνολο των δαπανών για την υγεία και περιλαμβάνει το σύνολο της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης για φάρμακα και λοιπά φαρμακευτικά είδη που χορηγούνται σε ασθενείς. Περιλαμβάνονται δηλαδή οι δαπάνες για όλα τα συνταγογραφούμενα –αποζημιούμενα και μη– και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τις δαπάνες για φάρμακο όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα που αποζημιώνονται από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι το τελικό ποσό που αποζημιώνουν οι ΦΚΑ μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών (rebates και clawback).

Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα αποζημιούμενα φάρμακα (θεσμοθετημένη συμμετοχή και την επιπρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με υψηλότερη Λιανικής Τιμή σε σχέση με τη Τιμή Αποζημίωσης), τις ιδιωτικές δαπάνες των καταναλωτών (ασθενών) για τα μη καλυπτόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμακευτικά σκευάσματα και συναφή είδη αλλά και για όσα φάρμακα πληρώνουν ή επιλέγουν να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου, καθώς και την αποζημίωση μέρους της δαπάνης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ