«Ναι» Πλεύρη στην αύξηση των αμοιβών των γιατρών – Νομοσχέδιο ΠΦΥ

Η ελευθερία επιλογής γιατρού από τους ασθενείς και το δικαίωμα στη συνταγογράφηση τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο με τη διαβούλευση να συνεχίζεται. Ο κ. Πλεύρης πάντως συμφώνησε στο αίτημα «για γενναία αύξηση των ιατρικών αμοιβών».

Η ελευθερία επιλογής γιατρού από τους ασθενείς και το δικαίωμα στη συνταγογράφηση τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας του υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Β’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Κ. Κουτσόπουλος, ο ταμίας, κ. Β. Ψυχογυιός και ο πρόεδρος του ΙΕΕ του ΠΙΣ, Χ. Βαβουρανάκης.

Κατά τη συνάντηση σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΠΙΣ συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε διαβούλευση και τέθηκαν εκ νέου από πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου οι προτεραιότητές του που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

– Η ελευθερία επιλογής γιατρού από τους ασθενείς.
– Το δικαίωμα παραπομπής όλων των θεραπόντων σε νοσοκομεία.
– Το δικαίωμα στη συνταγογράφηση.
– Η απαλλαγή των εργαστηρίων από clawback και rebate.
– Ο διπλασιασμός των αμοιβών και η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ.

Από πλευράς του υπουργού Υγείας διευκρινίστηκε εκ νέου ότι όλοι οι θεράποντες έχουν δικαίωμα παραπομπής σε νοσοκομείο και δεν απαιτείται παραπομπή από προσωπικό σε ειδικό γιατρό εκτός νοσοκομείων.

‘Εξάλλου, η εξέταση από ειδικό γιατρό για τους ασθενείς θα γίνεται τουλάχιστον άπαξ ετησίως χωρίς αριθμητικό περιορισμό. Καθήκοντα προσωπικού γιατρού μπορούν να ασκούν και γιατροί μη συμβεβλημένοι που ασκούν ιδιωτικά την Ιατρική, εφόσον το επιθυμούν, αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Από τον επιμερισμό του clawback ανά μήνα -εφόσον υπάρχει πλεονάζον ποσό- θα μετατίθεται στους επόμενους μήνες.

Τα ποιοτικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια θα προκύψουν μετά από εκτενή διάλογο.

Τέλος, ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για γενναία αύξηση των ιατρικών αμοιβών που θα πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα προ μνημονίων επίπεδα και δεσμεύτηκε για σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ. Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συμπεριληφθεί με δεσμευτική διάταξη στο νομοσχέδιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ