Την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς διάκριση με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων όπως επίσης των προσφύγων-μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας, τόνισε στην ολομέλεια της ΓΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο κ. Γ. Μπασκόζος, εκπροσωπώντας την αποστολή του Υπουργείου Υγείας, στη Γενεύη.

Την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς διάκριση με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων όπως επίσης των προσφύγων-μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας, τόνισε στην ολομέλεια της ΓΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο Γιάννης Μπασκόζος, εκπροσωπώντας την αποστολή του Υπουργείου Υγείας, στη Γενεύη. 
Γιάννης Μπασκόζος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ dr Tedros έκανε ειδική τιμητική αναφορά στην Ελλάδα και την πολιτική δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης για διασφάλιση καθολικής κάλυψης υγείας για όλους και την κάλυψη όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αλλά και την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

Συγκεκριμένα, στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του στην ολομέλεια της ΓΣ του ΠΟΥ, ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε «στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς διάκριση με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων όπως επίσης των προσφύγων-μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας».

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε επίσης τη «σημαντική συνεργασία τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και με το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη αλλά και την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών με στόχο να διασφαλίζονται ικανό ποσοστό δαπανών για τη δημόσια υγεία και διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών».

Δημόσιες δαπάνες υγείας

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Έλληνας ΓΓ Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος υπογράμμισε: «Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης. Θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. Στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Στόχο είναι η δυνατότητα να έχουν όλοι πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο για Καθολική Υγειονομική Κάλυψη».

Ισχυρή και διακριτή ήταν η παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην παράλληλη εκδήλωση με θέμα την διαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων. Και στα πολιτικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν. Ώστε να μπορούν οι προϋπολογισμοί των χωρών να αντέχουν την φαρμακευτική δαπάνη. Που είναι αναγκαία ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση όλων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Και ιδιαίτερα στα καινοτόμα και ακριβά. Τονίστηκε δε η ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς των κυβερνήσεων απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία.

Ποιοτική διατροφή

Παρέμβαση έκανε η Ελληνική αντιπροσωπεία και στο θέμα της υγιεινής διατροφής, με έμφαση στην προβολή της μεσογειακής διατροφής, με ειδική αναφορά στην ανάγκη να μπορούν τα υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα να είναι προσιτά σε όλους.

Η συνεργασία με την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή ηγεσία του ΠΟΥ ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό και αναβαθμίστηκε η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία εκτίμηση.

Στο περιθώριο της ΓΣ πραγματοποιήθηκε συνάντηση (Γ. Μπασκόζος) με τον κ Μισσίρι, σύμβουλο του ΓΔ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, κατά την οποία το στέλεχος της Ομοσπονδίας μετέφερε τις ευχαριστίες και τη μεγάλη εκτίμηση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας στην επιτυχημένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για διάσωση του ΕΕΣ και αναβάθμιση του ρόλου και της προσφοράς του, διαβεβαίωσε δε πως θα ξεκινήσει η διαδικασία για άρση της αποβολής του ΕΕΣ από την Ομοσπονδία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα