ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΜητσοτάκης: Οι 4 άξονες για την επόμενη ημέρα της δημόσιας Υγείας

Μητσοτάκης: Οι 4 άξονες για την επόμενη ημέρα της δημόσιας Υγείας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε τέσσερις άξονες επικεντρώνεται το στοίχημα της κυβέρνησης για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.

Σε τέσσερις άξονες επικεντρώνεται το στοίχημα της κυβέρνησης για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου «ξεκλειδώνουν» οι λεπτομέρειες του Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», όπως τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελώντας έναν από τους 4 βασικούς άξονες για την επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα είναι να υπάρξουν αλλαγές στο μοντέλο Υγειονομικής Φροντίδας, μέσα από τέσσερα καίρια σημεία, τα οποία και αφορούν τον τομέα πρόληψης, πολιτικές δημόσιας υγείας, ο προσωπικός γιατρός, η δευτεροβάθμια υγεία και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το πεδίο δράσης στο επόμενο διάστημα επικεντρώνεται:
  • 1. Πρόληψη: Θα παρουσιαστεί την Πέμπτη το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την προληπτική μαστογραφία σε ηλικίες άνω των 50 ετών.
  • 2. Οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας: Αλλαγές στην πολιτική για το κάπνισμα, το αλκοόλ, την άσκηση, τον έλεγχο του σωματικού βάρους, την ποιοτική διατροφή και την ψυχική υγεία, που αποτελεί «βόμβα», ειδικά για τους εφήβους.
  • 3. Η Πρωτοβάθμια Υγεία, με επίκεντρο τον προσωπικό γιατρό και η Δευτεροβάθμια, με τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας και
  • 4. Η ανάπτυξη της Ψηφιακής Υγείας
  • Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους νοσηλευτές, καθώς όπως δήλωσε «σήκωσαν μεγάλο βάρος στην πανδημία» σημειώνοντας παράλληλα πως «Χρειαζόμαστε περισσότερους».

Αναφορικά με την πανδημία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Κάποια στιγμή θα προκύψει και νέα πανδημία μετά τον κορωνοϊό και χρέος μας να είμαστε προετοιμασμένοι».

Μητσοτάκης: Χαμηλές οι απολαβές των γιατρών

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πάντως ότι είναι σχετικά χαμηλές οι απολαβές των γιατρών στην Ελλάδα εάν τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες με αποτέλεσμα να έχουμε ένα brain drain σημαντικό” και σημείωσε ότι:

“Εκεί πρέπει να κανουμε μία συνολική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο αμείβουμε τους γιατρούς, τι πρόσθετες δυνατότητες για πρόσθετο εισόδημα μπορούμε να έχουμε εντός του εθνικού συστήματος υγείας και να δημιουργήσουμε και μία μεγαλύτερη ώσμωση και με τον ιδιωτικό τομέα και θα έλεγα και έναν γόνιμο ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “είμαστε και σήμερα ακόμα ένα σύστημα υγείας που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την χρηματοδότηση”, τόνισε ωστόσο ότι “έχουμε αυτή την στιγμή σημαντικά πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μας βοηθήσουν να επενδύσουμε στον τομέα της Υγείας, είτε με σημαντικές παρεβάσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, είτε με πρωτοβουλίες που αφορούν στις ψηφιακές δράσεις που είναι και η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ιδιωτικές δωρεές για τον τομέα της Υγείας.

Στο μέτωπο της υγείας, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

– Είναι απαράδεκτο και ψέμα να λέμε ότι στην πανδημία η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στους θανάτους από την πανδημία. Λάβαμε άμεσα μέτρα. Τρέξαμε μία υποδειγματική διαδικασία εμβολιασμού…Αποτέλεσε η επιχείρηση “Ελευθερία” παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών.

– Η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη ανισότητα του συστήματος υγείας. Μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Μεταξύ των νοσοκομείων…Η πανδημία ανέδειξε το γεγονός ότι έχουμε κενό στην πρωτοβάθμια υγεία. Είναι μία ευκαιρία η πανδημία να κάνουμε παρεμβάσεις στην υγεία και να μην αφήσουμε την κρίση και την τραγωδία της πανδημίας να πάει χαμένη. Για την κυβέρνηση η υγεία είναι στοίχημα…

– Ο προσωπικός γιατρός είναι τομή στο σύστημα υγείας. Οι πολίτες πιστεύω θα αγκαλιάσουν το σύστημα αυτό. Και η ιατρική κοινότητα…Σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε μία πολύ καλή εικόνα των πολιτών που θα έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

– Έχουν γίνει σημαντικές προσλήψεις. Παραπάνω από 2.300 μόνιμους γιατρούς έχουμε προσλάβει αυτά τα χρόνια. Τρέχει και η προκήρυξη για 4.000 μόνιμους νοσηλευτές. Πρέπει να κάνουμε μία συνολική αξιολόγηση του τρόπου που αμείβονται οι γιατροί.

– Το σύστημα υγείας πάσχει σε όλα. Είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τη χρηματοδότηση.

– Είναι πραγματικά κρίμα και λυπηρό το γεγονός ότι δε μπορούμε πολιτικά να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον σε ορισμένες βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς λέμε ότι δε χρειάζεται να κλείσει καμία μονάδα, αλλά μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνσή της. Είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση…Ο νοσοκομειακός χάρτης θα είναι παρέμβαση δεύτερης τετραετίας…

– Οι ειδικότητες, όπως προκηρύσσονται, θα πρέπει να έχουν σχέση με τις ανάγκες της χώρας.

– Στη διάρκεια της πανδημίας, ο ιδιωτικός τομέας βοήθησε το δημόσιο τομέα, όταν υπήρξε ανάγκη. Ήταν ένα εθνικό σύστημα υγείας, στο οποίο συνενώθηκαν οι δημόσιες δομές με τις ιδιωτικές. Πιστεύω ακράδαντα σε ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας. Το εθνικό σύστημα υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών στην υγεία.

– Οι πυλώνες είναι η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια και η ψηφιακή υγεία, που διατρέχει οριζόντια όλες τις δράσεις μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ