Μητσοτάκης για πράσινο πιστοποιητικό στην ΕΕ: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη

Στη συμφωνία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «πράσινο πιστοποιητικό» αναφέρθηκε σε tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να υπογραμμίζει ότι «η ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

Στη συμφωνία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «πράσινο πιστοποιητικό» αναφέρθηκε σε tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να υπογραμμίζει ότι «η ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το ”πράσινο πιστοποιητικό” είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης», έγραψε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχοινάς: Έντονο ελληνικό χρώμα στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το Πιστοποιητικό Covid

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά να σημειώνει πως η συμφωνία έχει έντονο το ελληνικό χρώμα της πρότασης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το πιστοποιητικό, που φέρει πλέον την ονομασία Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 και όχι Πράσινο Ψηφιακό Πιστηοποιητικό, βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν προς τελική έγκριση και εφαρμογή.

Των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό από την πλευρά της Επιτροπής ηγήθηκε ο επίτροπος κ. Ντιντιέ Ρέιντερς σε στενή συνεργασία με τους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά και κ. Βέρα Γιούροβα και τους επιτρόπους κ. Στέλλα Κυριακίδου, κ. Τιερί Μπρετόν και κ. Ίλβα Γιόχανσον.

Ψηφιακό πιστοποιητικό

«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ για την Covid πριν από το καλοκαίρι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανυπομονoύν να ταξιδέψουν ξανά, και η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους», και σημειωσε:

«Θα καλύψει τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση, δίνοντας διαφορετικές επιλογές στους πολίτες και θα σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

«Η σημερινή συμφωνία απέδειξε ότι με τη δέσμευση και τη συνεργασία όλων, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα είναι διαθέσιμο εγκαίρως» επισήμανε η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα.

«Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί».

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», που θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ