ΠολιτικήΜείωση 60% στις λίστες αναμονής με τα απογευματινά χειρουργεία

Μείωση 60% στις λίστες αναμονής με τα απογευματινά χειρουργεία

- Advertisement -

Σημαντική βελτίωση στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Η αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού, η ενοποίηση ψηφιακών συστημάτων και η εφαρμογή απογευματινών χειρουργείων έχουν συμβάλει στη σημαντική μείωση των χρόνων αναμονής.

Σημαντική βελτίωση στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Μάριος Θεμιστοκλέους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημαντική πρόοδος στην εξυπηρέτηση των πολιτών καταγράφεται στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, η αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού και η ενοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών έχουν βελτιώσει αισθητά την πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες.

Η ενοποίηση των συστημάτων 1566, myHealth και gov.gr επέτρεψε καλύτερο συντονισμό, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη δυνατότητα του Υπουργείου να παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας σε πραγματικό χρόνο.

Σημαντική αύξηση ραντεβού και μείωση αναμονών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Αττική η αναμονή για ραντεβού με γαστρεντερολόγο μειώθηκε σημαντικά, καθώς πλέον μπορεί να εξασφαλιστεί εντός τριών έως πέντε ημερών, όταν στο παρελθόν ξεπερνούσε τους οκτώ έως δώδεκα μήνες.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών, καθώς τον Οκτώβριο περίπου 320.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού, ενώ τον Ιανουάριο ο αριθμός έφτασε τους 520.000.

Απογευματινά χειρουργεία και αποσυμφόρηση των λιστών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μείωση των λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, η εφαρμογή απογευματινών χειρουργείων έχει οδηγήσει σε μείωση της αναμονής που φτάνει το 60%, ιδιαίτερα για σύνθετες επεμβάσεις.

Κατά την έναρξη του προγράμματος, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, καταγράφηκαν περίπου 170.000 περιστατικά που προέρχονταν από παλαιότερες λίστες. Η ψηφιακή ενοποίηση των δεδομένων αποκάλυψε επιπλέον καθυστερήσεις, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η στρατηγική μείωσης των αναμονών βασίζεται στην αύξηση των πρωινών χειρουργείων, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ και την αξιοποίηση vouchers για επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές. Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 πολίτες υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο.

Χρόνοι εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ και επίδραση της γρίπης

Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις τέσσερις ώρες και δεκατρία λεπτά, αυξημένος σε σχέση με τον Δεκέμβριο, λόγω της έξαρσης της γρίπης.

Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον συνολικό χρόνο εξυπηρέτησης και όχι για τον χρόνο μέχρι την πρώτη εξέταση από γιατρό. Παρά την αύξηση, σημείωσε ότι πριν από έναν χρόνο ο αντίστοιχος χρόνος ξεπερνούσε τις εννέα ώρες.

Η πορεία της γρίπης και οι προβλέψεις

Η έξαρση της γρίπης κορυφώθηκε προς το τέλος Ιανουαρίου, ενώ ήδη καταγράφεται σταδιακή υποχώρηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται νέα αύξηση εάν μειωθούν οι θερμοκρασίες, καθώς τα κύματα γρίπης συνήθως υποχωρούν προς τον Μάρτιο.

Ενίσχυση νοσοκομείων της περιφέρειας

Σημαντική ενίσχυση καταγράφηκε και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, με αύξηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέσω κινήτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, καλύφθηκε μεγάλο μέρος κενών θέσεων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης 

Αττικόν: Απλήρωτοι οι υγειονομικοί των απογευματινών χειρουργείων

Γεωργιάδης: Οι πληρωμές για τα απογευματινά χειρουργεία, το myhealth app και το Ursofalk

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ