Κοστολογημένη πρόταση για τα ΦΥΚ θα καταθέσει ο ΠΦΣ στον Κικίλια

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία να διατίθενται μόνο κατ’ οίκον, άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία να διατίθενται μόνο κατ’ οίκον, άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια συνέντευξη Τύπου που ο κ. Κικίλιας έκανε εκτενή αναφορά στο παρελθόν δίνοντας στοιχεία για το σύστημα υγείας που παρέλαβε ως υπουργός Υγείας. Ωστόσο, έδωσε ελάχιστες απαντήσεις για το τι σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον.

Σε αυτές τις ελάχιστες απαντήσεις συγκαταλέγεται και το θέμα των ΦΥΚ. Όπως ανέφερε το πρώτο κομμάτι δέσμευσης της κυβέρνησης για την διάθεση των ογοκολογικών φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία 1Α από τις ιδιωτικές κλινικές έχει υλοποιηθεί.

 Δύο επιλογές για τη διάθεση των ΦΥΚ

Όσον αφορά την διάθεση των ΦΥΚ που ανήκουν στη κατηγορία 1Β από τα φαρμακεία της γειτονιάς, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε την Τετάρτη -η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ)- ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι: Για αυτό το δεύτερο κομμάτι «υπάρχουν δύο επιλογές».

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «Εμείς θέλουμε να καταλήξουμε στην επιλογή με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και να μπορούν να δοθούν σε κάποια φαρμακεία της γειτονιάς. Με επιλογή των ογκολογικών ασθενών και μετά από μελέτη από τον ΕΟΠΥΥ. Μελέτη σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει. Ηλεκτρονικά και με σύγχρονες τεχνολογίες».

Υπάρχουν κι άλλες λύσεις 

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε αισιόδοξος και πως θεωρεί ότι «θα ευοδωθεί αυτή η συμφωνία». Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ μετά τη συνάντηση, κρίνεται θετική η επίτευξη του στόχου. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέφερε με νόημα πως «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει και θα πάρει τις αποφάσεις του. Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν και άλλες λύσεις. Το πρόγραμμά μας λέει στα φαρμακεία της γειτονιάς ή κατ’ οίκον».

Με τη δήλωση αυτή άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία με τον ΠΦΣ η διάθεση των ΦΥΚ 1Β θα γίνεται με courier στο σπίτια των ασθενών. Κάτι που συμπεριλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως και ο ίδιος επεσήμανε.

Η πρόταση Κικίλια στους φαρμακοποιούς 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΦΣ, πρότεινε να διατίθενται κάποιες κατηγορίες ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Δίχως ωστόσο να λαμβάνουν κάποια αμοιβή οι φαρμακοποιοί.

Η πρόταση αυτή έφερε εξέπληξε το ΔΣ του ΠΦΣ που είχε πάει στη συνάντηση προετοιμασμένοι να προτείνουν οι φαρμακοποιοί να λαμβάνουν πάγια αποζημίωση, ανά σκεύασμα, για την διάθεση των ΦΥΚ.

Οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη διαδικασία στον υπουργό Υγείας. Τόνισαν ότι θα δώσουν απάντηση εφόσον συζητήσουν το θέμα με το σύνολο του κλάδου.

Διχασμένο το ΔΣ του ΠΦΣ 

Ο ΠΦΣ στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Στην πραγματικότητα όμως στη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με τον κ. Κικίλια τα μέλη του εμφανίστηκαν διχασμένα για τον αν θα δεχτούν ή όχι την πρόταση του υπουργού Υγείας για την διάθεση των ΦΥΚ χωρίς αμοιβή. Έτσι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τι πρόταση ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr ο ΠΦΣ προσανατολίζεται στο να καταθέσει στο υπουργείο Υγείας συνολική κοστολογημένη πρόταση με τα οφέλη για δημόσιο σύστημα υγείας, τους ασθενείς και την οικονομία από την χορήγηση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Με μια δίκαιη αμοιβή ανάλογα με το ποσοστό που συμβάλει στη διακίνηση των ΦΥΚ ο κάθε εμπλεκόμενος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ