Κορωνοϊός: Στο Reuters η πρόταση Μόσιαλου – Μητσοτάκη για τα εμβόλια

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στον παγκόσμιο χάρτη εισέρχεται η πρόταση για από κοινού απόκτηση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντα) στα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού (COVID-19), που υπέβαλε δημοσίως ο Ηλίας Μόσιαλος και έκανε αποδεκτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εφόσον είναι αποτελεσματικά, θα διανεμηθούν ταχύτερα σε όσους έχουν ανάγκη, σε ολόκληρο το μπλοκ της Ε.Ε..

Στον παγκόσμιο χάρτη εισέρχεται η πρόταση για από κοινού απόκτηση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντα) στα νέα εμβόλια κατά του κορωνοιού (COVID-19), που υπέβαλε δημοσίως ο Ηλίας Μόσιαλος και έκανε αποδεκτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει το Reuters, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης για ταχεία διανομή εμβολίων -όταν αυτά είναι διαθέσιμα- είναι δύσκολη αλλά και κατεπείγουσα.

Τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. Πολλά από τα οποία, επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως σημειώνει η FAZ.

Η αγορά των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα δώσει κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων θα δαπανηθούν με τον πλέον λογικό τρόπο.

Μόσιαλος: Η πρόταση

Η πρόταση του καθηγητή πολιτικής της Υγείας του LSE και εκπροσώπου της Ελλάδας (Μόσιαλος), με τους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, την οποία υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης προβλέπει η ΕΕ να αγοράσει από κοινού τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του COVID-19 και ταχεία δοκιμές υπό εξέλιξη.

Το κόστος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στο Reuters. Όπως σημειώνει, το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελούσε μια εφάπαξ λύση, που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως μια πανδημία. Η πρόταση αυτή, δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα της εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας.

Όπως σημειώνει στο Reuters ο κ. Μόσιαλος, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια σε επίπεδο Ε.Ε. θα επέτρεπε την παραγωγή τους σε πολλές τοποθεσίες, ενισχύοντας την ευρεία διανομή τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ