Κοντοζαμάνης -Μαγιορκίνης: Γιατί δόθηκαν τα τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια

«Υπάρχει παραγωγική δυνατότητα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο Δημόσιο η οποία αυξάνεται», όπως αποσαφήνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας πως «στο εν λόγω εργαστήριο δίναμε και πριν δείγματα προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος», κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Υπάρχει παραγωγική δυνατότητα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο Δημόσιο η οποία αυξάνεται», όπως αποσαφήνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας πως «στο εν λόγω εργαστήριο δίναμε και πριν δείγματα προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος», κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, κάναμε 850 τεστ την ημέρα, την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν 13.500 τεστ ημερησίως. Είχαμε φθάσει και τις 17.000. Η παραγωγική δυνατότητα αυτή τη στιγμή είναι ακόμα μεγαλύτερη και την αυξάνουμε προκειμένου να ελέγξουμε και άλλες ομάδες του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σημείωσε πως η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα». Ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι και αυτά «διενεργούνται με μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

«Στα ιδιωτικά εργαστήρια», όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «το κόστος ανά δείγμα είναι ενιαίο και πολύ μικρότερο από το κόστος που πληρώναμε στην αρχή της πανδημίας. Όσα εργαστήρια είναι συμβεβλημένα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι και στην περίπτωση επίταξης, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να πληρωθούν, όπως προβλέπει ο νόμος.

Μαγιορκίνης: Παραίτηση από το ιδιωτικό διαγνωστικό 

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σε σχετική ερώτηση ότι με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

«Δεν υπήρξα επιστημονικός υπεύθυνος. Ήμουν επιστημονικός συνεργάτης», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «παραιτήθηκα αμέσως όταν ανέλαβα τη θέση του εκπροσώπου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ