ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη -Όχι αναμονές στις ΜΕΘ

Κικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη -Όχι αναμονές στις ΜΕΘ

- Advertisement -

Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και υπογράμμισε ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και υπογράμμισε ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ωστόσο, σοκ προκαλεί το ποσοστό θετικότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης στον κορωνοϊό, που σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, έχει φθάσει στο 32%. Αυτό σημαίνει ότι πλέον πάνω από 3 στους 10 πολίτες στην περιοχή εκτιμάται ότι είναι θετικοί στον ιό.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατάφερε εν μέσω κορωνοϊού να φτάσει τις 1.082. Επίσης οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 τον Σεπτέμβριο του 2019 έφτασαν μέσα σε ένα χρόνο σε πάνω από 100.000.

Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα ακόμη 50 μονάδες εντατικής θεραπείας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της Υγείας να μείνουν όρθιοι και αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Αγωνιζόμαστε δέκα μήνες στην πανδημία», λέει ο Βασίλης Κικίλιας

«Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μια πανδημία, όλοι μαζί μια γροθιά. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και 600.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9.000 θανάτους την ημέρα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου από την έναρξη της πανδημίας.

«Οι κινητές ομάδες είναι μια πατέντα ελληνική, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. 500 κινητές ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε γωνιά της χώρας και να κάνουν τεστ. Έχουν πραγματοποιήσει 450.000 τεστ», σημείωσε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία και αναφερόμενος στην ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποίησης τεστ κορωνοϊού.

Το ΕΣΥ άντεξε, λέει ο υπουργός Υγείας

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «ενώ κραταιά συστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή της πανδημίας, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι εδώ και προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη».

Υγειονομική βόμβα η Θεσσαλονίκη

Δραματική φαίνεται πως είναι η διάδοση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32%, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τα στοιχεία μετέδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε.

«Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος».

Ο υπουργός σημείωσε πως στη συμπρωτεύουσα αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news», είπε ο κ. Κικίλιας, και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

Απάντηση Κικίλια στις κατηγορίες Τσίπρα

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε όμως και στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όσων συντρόφων του, όπως είπε, ακολουθούν την πολιτική του λαϊκισμού. «Το έκαναν και στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα», σημείωσε.

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», είπε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους στο σύστημα υγείας. «Είμαι πεπεισμένος ότι, αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Κοτανίδου: «Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους»

Στην ενημέρωση, δίπλα στον Βασίλη Κικίλα βρέθηκε και η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναλύοντας τα στοιχεία των ΜΕΘ, αλλά και το πού βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

«Οι εντατικολόγοι τόσα χρόνια ζητάμε, μεταξύ άλλων, αύξηση ΜΕΘ και είναι η πρώτη φορά που αυτά που ζητάμε γίνονται. Αυτά που γίνονται δεν είναι απλώς θετικά, είναι άριστα», σημείωσε επιπλέον η καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας είναι οι ΜΕΘ, που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους».

Κοτανίδου: «60 θάνατοι ανά 1.000.000 πληθυσμού στην Ελλάδα από κορωνοϊό»

Η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 άνθρωποι σε ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν εξέλθει πάνω από 330. Το ποσοστό θνητότητας είναι μεγάλο, αλλά ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς τα διεθνή στοιχεία. Αυτό το οφείλουμε στο υγειονομικό προσωπικό. Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ