Κικίλιας: Στον πάγο οι Επιτροπές για Φάρμακο -Αναβρασμός στον κλάδο

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Διάχυτη ανησυχία προκαλεί η αδυναμία που εμφανίζει το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων που βρίσκεται στην κυριολεξία σε πλήρη αδράνεια εδώ και μήνες. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ) βρίσκεται σε αναβρασμό, με τα μέλη της να περιμένουν την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για την αντικατάσταση τους από νέα πρόσωπα.

Διάχυτη ανησυχία προκαλεί η αδυναμία που εμφανίζει το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων που βρίσκεται στην κυριολεξία σε πλήρη αδράνεια εδώ και μήνες - Κούβελας
Δ. Κούβελας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά την παρέλευση αρκετών μηνών, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό για το πότε και από ποιους θα στελεχωθούν οι Επιτροπές. Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr στο υπουργείο Υγείας έγινε σύσκεψη με θέμα την αντικατάσταση του προέδρου της Επιτροπής HTA και των μελών της. Ωστόσο, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Επιτροπής. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες που έχουν γνώση του φαρμάκου δύσκολα θα εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες τους στον ιδιωτικό τομέα για να απασχοληθούν αποκλειστικά στην εν λόγω Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρο της Επιτροπής ΗΤΑ κ. Δημήτρη Κούβελα «Τα μέλη της Επιτροπής συνεχίζουν το έργο που τους έχει ανατεθεί. Έχουμε τελειώσει τις αξιολογήσεις 130 προϊόντων». Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Κουβελας μιλώντας στο healthpharma.gr «Οι συνεδριάσεις μας γίνονται κανονικά στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια δεν τον έχουμε συναντήσει».

Αυτό είναι κάτι που κατά γενική ομολογία προκαλεί εντύπωση αφού ο κ. Κικίλιας έχει στις αρμοδιότητες του το φάρμακο και το λογικό θα ήταν να συναντηθεί με την υπάρχουσα Επιτροπή HTA για να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών της.

Έλλειψη στελεχών

Με μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες είχε γίνει και η συγκρότηση της πρώτης Επιτροπής HTA που θεσμοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας της υπήρχαν προβλήματα λόγω της έλλειψης εξωτερικών αξιολογητών, καθώς και της στελέχωσης της με μόνιμο διοικητικό/επιστημονικό προσωπικό. Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πάντως, στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας για τον αντικαπνιστικό νόμο προβλέπονται αλλαγές στις σύνθεση και της Επιτροπής ΗΤΑ όπου θα μετέχουν και δύο μέλη που θα ορίζονται από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Ανάλογες αλλαγές έχουν θεσμοθετηθεί και για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Η συγκρότηση των Επιτροπών με τη νέα σύνθεση τους θα γίνει με απόφαση του υπουργού Υγείας. Μέχρι τότε όμως οι υπάρχουσες Επιτροπές έστω και τυπικά συνεχίζουν να υφίστανται και να λειτουργούν.

Σε αναστολή η λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Η τυπική λειτουργία ισχύει στην κυριολεξία και για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, αφού οι εργασίες της βρίσκονται σε αναστολή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ηλίας Γιαννόγλου αλλά και μέλη της ανήκουν πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραιτηθούν. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι να συγκροτηθεί η νέα Επιτροπή.

Με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί εδώ και 16 μήνες περίπου κανένα καινοτόμο φάρμακο δεν έχει ενταχθεί στη θετική λίστα. Λίστα που μπαίνουν τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας αυτό οφείλεται στις απίστευτες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των αρμόδιων επιτροπών και έχουν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για το θέμα πολλές φορές.

Κολλημένες δεκάδες θεραπείες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Δεκάδες νέες θεραπείες που αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και έχουν περάσει από τη διαδικασία της αξιολόγησης έχουν κολλήσει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Και δεν μπορούν να ενταχθούν στη θετική λίστα. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές θεραπείες.

Εν μέσω της αναμονής στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου φοβούνται ότι τελικά οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσουν με το νέο έτος. Ενώ εκτιμούν ότι η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα γυρίσει στον ΕΟΠΥΥ.

Απλήρωτοι εξωτερικοί και εσωτερικοί αξιολογητές

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπάρχουσα Επιτροπή HTA είναι ότι επειδή από την προηγούμενη ακόμα ηγεσία της Αριστοτέλους δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Οικονομικών που θα καθόριζε τις αποζημιώσεις των εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήτων της Επιτροπής ΗΤΑ εδώ και κάποιο διάστημα δεν μπορούν να πληρωθούν.

Οι αποζημιώσεις τους αλλά και τα λειτουργικά έξοδα της Επιτροπής θα καλύπτονταν από το διόλου ευκαταφρόνητο τέλος που καταβάλουν στην Επιτροπή Αξιολόγησης οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ενδεικτικά για φάρμακα on-patent είναι 5.000 ευρώ ανά συσκευασία. Ενώ για τα γενόσημα (που πλέον δεν περνούν από αξιολόγηση) 3.000 ευρώ ανά συσκευασία.

Με την μη έκδοση της ΚΥΑ όμως το ποσά αυτά μένουν αδιάθετα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα χρησιμοποιεί για να καλύψει άλλες ανάγκες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ