Κικίλιας: Οι κλινικές παραχωρούν 38 -και όχι 49- κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Το ΕΚΑΒ θα έχει το συντονισμό και τη διαχείριση των ιδιωτικών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τις οποίες παραχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κατόπιν συμφωνίας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Την οικονομική διαχείριση των κλινών θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος τη Παρασκευή θα υπογράψει με τις Κλινικές που θα συμμετάσχουν μνημόνιο συνεργασίας.

Το ΕΚΑΒ θα έχει το συντονισμό και τη  διαχείριση των ιδιωτικών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τις οποίες παραχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κατόπιν συμφωνίας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η ΠΕΙΚ παραχώρησε 38 κλινών ΜΕΘ από τις οποίες οι 29 θα είναι σε ιδιωτικές κλινικές στην Αττική και 9 σε ιδιωτικές κλινικές  υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περιοχές της περιφέρειας που καλύπτονται είναι: Λάρισα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Ηράκλειο Κρήτης. Βέβαια, χθες εκ παραδρομής είχε ανακοινωθεί ότι η ΠΕΙΚ θα παραχωρήσει 49 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ.

Η διάθεση των 38 κλινών ΜΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ. Χθες ΠΕΙΚ και ΕΟΠΥΥ κατέληξαν στο τελικό κείμενο του μνημονίου συνεργασίας το οποίο μονόγραψαν. Την ερχόμενη Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι θα υπογραφεί και από τις Κλινικές που θα συμμετάσχουν.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου μιλώντας στο healthpharma.gr « To ΕΚΑΒ μπορεί να διαχειρίζεται ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ μόνο εάν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που έχει την οικονομική διαχείριση».

Το μνημόνιο συνεργασίας ΕΟΠΥΥ – ΠΕΙΚ σώζει ανθρώπινες ζωές

«Το μνημόνιο συνεργασίας της ΠΕΙΚ με τον ΕΟΠΥΥ συμβάλει στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Βοηθά να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές που είναι και το σημαντικότερο. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασφαλισμένοι» τόνισε ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στο healthpharma.gr

«Πρόθεση της ΠΕΙΚ είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για τις ΜΕΘ πέραν της διάρκειας της επιδημίας της γρίπης. Να επεκταθεί και σε άλλους τομείς που ο κρατικός τομέας παρουσιάζει αδυναμίες» επισημαίνει ο κ. Σαραφιανός.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τις ΜΕΘ 

Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε κλινική θα ενημερώνει καθημερινά το ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ που θα διαθέτει. Στόχος είναι αυτές να προσφέρονται για την κάλυψη των αναγκών ασθενών του ΕΟΠΥΥ, μέσω της λίστας διαχείρισης αιτημάτων που τηρείται στο ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης της διαδικασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωσή του για τον προγραμματισμό της διακομιδής ενός περιστατικού σε ΜΕΘ συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ, δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια και διαφορά νοσηλείας, αλλά και πως οι δαπάνες νοσηλείας για τις κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ορισθέντα στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ