Κικίλιας: Λύση στις καθυστερήσεις φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς;

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να δοθούν λύσεις στο μείζον ζήτημα καθυστερήσεων έγκρισης φαρμάκων στους ογκολογικούς ασθενείς με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να αναλαμβάνει «δράση» μετά τη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτηση της Ογκολόγου, Κέλλυς Στουραϊτη, στα social media.

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να δοθούν λύσεις στο μείζον ζήτημα καθυστερήσεων έγκρισης φαρμάκων στους ογκολογικούς ασθενείς με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να αναλαμβάνει «δράση» μετά τη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτηση της Ογκολόγου, Κέλλυς Στουραϊτη, στα social media.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάρτηση της Ογκολόγου στο Facebook, η ασθενής απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου από επιπλοκές του καρκίνου. Μια μόλις ημέρα μετά ήρθε η ειδοποίηση στο ιατρείο της από την αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Τελικά εγκρίθηκε -κατόπιν εορτής- το σωτήριο φάρμακο που είχε αιτηθεί να λάβει!

Η κυρία Κέλλυ Στουραϊτη είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook ένα μακροσκελές κείμενο που αφορούσε την υπόθεση ασθενούς της. Η ασθενής της τελικά δεν κατάφερε να ζήσει. Κατέληξε αναμένοντας 3,5 μήνες το φάρμακο που ενδεχομένως να είχε βελτιώσει ποιότητα και διάρκεια ζωή της.

Η κυρία Στουραϊτη είχε γράψει μια επιστολή και την είχε αναρτήσει στην σελίδα του υπουργού Υγείας στο facebook (του κ. Κικίλια). Όμως όπως είχε αναφέρει η ογκολόγος η επιστολή αυτή είχε «μπλοκαριστεί» από τη δημοσίευση.

Κε Κικίλια,Είμαι ογκολογος, ιδιώτης κ προσπαθώ να ανταπεξέλθω απέναντι σε ένα νομοθετημένο σύστημα που ομολογουμένως…

Gepostet von Kelly Stouraiti am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Αποτέλεσμα ήταν η κ. Στουραϊτη να δημοσιοποιήσει την επιστολή στη δική της σελίδα στο facebook. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν ο κ. Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε μαζί της και κανόνισε να την δει από κοντά την προσεχή Τετάρτη για να συζητήσουν για τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν όσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς.

«Ο κ Κικίλιας μόλις επικοινώνησε μαζί μου κ έχουμε ραντεβού την Τετάρτη , να δούμε τι μπορεί να γίνει, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες καθυστερήσεις για αυτήν την ευπαθή ομάδα ασθενών! Ευχαριστώ όλους από την ψυχή μου, που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, συνέβαλε ώστε να γίνει αυτή η συνάντηση..» έγραψε χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή της η κυρία Στουραϊτη ανέφερε:

«Κε Κικίλια, Είμαι ογκολογος, ιδιώτης κ προσπαθώ να ανταπεξέλθω απέναντι σε ένα νομοθετημένο σύστημα που ομολογουμένως δεν το θεσπίσατε εσείς. Σήμερα το βράδυ έχασα μια ασθενή μου, η οποία είχε λάβει το φάρμακο που της άρμοζε κ δικαιούτο, που δώσατε δικαίωμα να το λάβει λόγω Αυγούστου…. (αδειουλες βλέπετε χωρίς αντικαταστάτη…) κ ήταν παρά πολύ καλά… αλλά μετά το αρνηθήκατε… όποτε στην καινούρια αίτηση που έπρεπε να κάνω στην Επιτροπή που απαντάει μετά από δυο μήνες (αν είναι δυνατόν!!!! Σε καρκινοπαθείς, μετά από δυο μήνες!) το αρνηθήκατε… (ακόμη δεν ξέρω γιατί).

Αλλά επειδή είμαι εμμένουσα περίπτωση, ιδίως όταν ξέρω ότι έχω δίκιο, (κληρονομικότητα βλέπετε…) ξανά έκανα αίτηση για την ίδια ασθενή κ προς έκπληξη μου έλαβα σήμερα το πρωί θετική απάντηση, έγκριση δηλ μετά από άλλους δυο μήνες, για την ασθενή μου! Δεν θα το πιστεύετε! Πέθανε σήμερα το βράδυ …3,5 μηνες άντεξε η γυναικα να σας περιμένει!!!!! γιατί περίμενε την έγκριση μιας επιτροπής, ενός φαρμάκου που δικαιούται, που έχει πληρώσει φορολογούμενη όλα αυτά τα χρόνια… Τι να το κάνω τώρα το φάρμακο κε Κικίλια; Μπορώ βέβαια αν ήμουν, που είμαι δηλ, εγωκεντρική να πάω να το πάρω κ να της το βάλω μαζί της στο τελευταίο ταξίδι…

Σας παρακαλώ λοιπόν (κ. Κικίλια), ασχολήθητε λίγο με κολισιεργιες που γίνονται για συνανθρώπους μας κ αφήστε λίγο στην άκρη την εμπάθεια σας με το τι κάνει ο καθένας στον ιδιωτικό του χώρο. Σίγουρα μη δημόσιο αλλά φορολογούμενο στον ιδιοκτήτη. Κ κοιτάτε να λύσετε τα θέματα που σκοτώνουν ανθρώπους κ εξαρτώνται από μια επιτροπή ιατρών που δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ. Κ ασχολούνται με τις αιτήσεις μας που αφορούν ζωές, στον ελεύθερο τους χρόνο! Δώστε ένα μεροκάματο αξιοπρεπές σε ογκολόγους που κάθονται, έτσι ώστε η απάντηση να είναι σε 1-2 ημέρες κ όχι σε 1-2 μήνες!

Πεθαίνουν άνθρωποι εκεί έξω ενώ μπορούν να πάρουν φάρμακα που δικαιούνται κ εσείς τα στερείτε! Πολύ βολικό για το κράτος μας!!! FDA έγκριση, σημαίνει δικαιούμαι, αλλιώς δώστε δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να επιλέξει αν θέλει να έχει ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση! Ακόμη κ μια ημέρα παραπάνω να ζήσει κάποιος, υποχρεούστε να το καλύψετε! Μπορεί κάτι να έχει να πει, σημαντικό γι αυτόν, ασήμαντο για εσάς, να δώσει μια αγκαλιά στην μάνα του…

Είμαι πεπεισμένη ότι αν αφορούσε την μάνα σας, θα ταν αλλιώς, όπως κ για την δικη μου! Να στε σίγουρος ότι εγώ θα το έκλεβα, ή θα έσπαγα το « μαγαζί» που το φυλάτε! Γιατί δεν είναι ιδιοκτησία σας! Ανήκει στην ανθρωπότητα κ το ζητανε ειδικοί που ξέρουν ότι θα σώσουν ζωές σε αντίθεση με σας που δεν ξέρετε καν που αναφερόμαστε! Ελπίζω να κοιμάστε χωρίς τύψεις… γιατί εγώ αδυνατώ… ακούω κλάμματα…! Από μικρά παιδιά….Το ανέβασα στην σελίδα σας, κ «υπουργέ» αλλά μπλοκαρίστηκε… όποτε είναι στην δικη μου πλέον… Στουραίτη Κέλλυ Ογκολόγος».

Gepostet von Vassilis Kikilias am Samstag, 12. Oktober 2019

Μετά από ώρες η κυρία Στουραίτη ενημέρωνε τους διαδικτυακούς της φίλους ότι ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, θα την δει στο υπουργείο την ερχόμενη Τετάρτη:

«Ο κ. Κικίλιας μόλις επικοινώνησε μαζί μου κ έχουμε ραντεβού την Τετάρτη, να δούμε τι μπορεί να γίνει, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες καθυστερήσεις για αυτήν την ευπαθή ομάδα ασθενών! Ευχαριστώ όλους από την ψυχή μου, που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, συνέβαλε ώστε να γίνει αυτή η συνάντηση..» έγραψε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ