Κικίλιας: Ο Αντετοκούνμπο πρεσβευτής στην καμπάνια κατά του καπνίσματος

Το μήνυμα ότι «μαγκιά δεν είναι να καπνίζεις αλλά να μην καπνίζεις», έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ομιλία του στην εκδήλωση SmokeFree Greece, προσθέτοντας ότι πρεσβευτές στην αντικαπνιστική καμπάνια του Υπουργείου θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και μία πρώην καπνίστρια η οποία προσβλήθηκε από τον καρκίνο του μαστού και την οποία συνάντησε το πρωί στο Θεαγένειο.

Το μήνυμα ότι «μαγκιά δεν είναι να καπνίζεις αλλά να μην καπνίζεις», έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ομιλία του στην εκδήλωση SmokeFree Greece, προσθέτοντας ότι πρεσβευτές στην αντικαπνιστική καμπάνια του Υπουργείου θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και μία πρώην καπνίστρια η οποία προσβλήθηκε από τον καρκίνο του μαστού και την οποία συνάντησε το πρωί στο Θεαγένειο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Κικίλιας ανέφερε ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει για την αντικαπνιστική του καμπάνια, η οποία θα είναι διαδραστική, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη νεολαία.

Επισήμανε ακόμη ότι η καμπάνια θα είναι “μια εικόνα με χίλια πρόσωπα”. Στην καμπάνια θα κληθούν να συμμετάσχουν ως πρεσβευτές από καλλιτέχνες, αθλητές και προσωπικότητες έως ασθενείς και ταλαιπωρημένοι πολίτες.

Πρόσθεσε ότι θα δοθεί βάρος στη πρόληψη του καπνίσματος και την ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειές του. Τονίζοντας ότι η αποφυγή του καπνίσματος πρέπει να γίνει κομμάτι της συλλογικής συνείδησης από την παιδική ηλικία. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας σκέπτεται σε συνεργασία με τα υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών. Προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για αγορά θερμαστρών. Έτσι ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες να μπορούν οι πελάτες τους να βγαίνουν έξω για να καπνίσουν.

Παράλληλα επισήμανε ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν πέτυχε τόσα χρόνια γιατί οι Έλληνες δεν έχουν προτεσταντική νοοτροπία για να υπακούσουν στις απαγορεύσεις και ότι δεν τους αρέσει να τους κουνάνε το δάχτυλο. Ανέφερε ακόμη ότι τα διάφορα αντικαπνιστικά φυλλάδια τα οποία τυπώθηκαν στα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αποτελεσματικά.

Πρόσθεσε ότι είναι είναι αναφαίρετο δικαίωμα και επιλογή για κάποιους να θέλουν να καπνίζουν. Αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνουν σεβόμενοι τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να τιμωρεί τους καπνιστές. Αυτό είναι αρμοδιότητα των αστυνομικών αρχών.

Σημασία στην πρόληψη

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο παθητικό κάπνισμα το οποίο, όπως είπε, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 250.000 παιδιά κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από το παθητικό κάπνισμα. Πρόσθεσε ότι καλοί είναι οι μηχανισμοί ελέγχου του καπνίσματος και τα πρόστιμα, αλλά η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των πολιτών και ιδίως να δείχνουν οι καπνιστές σεβασμό στου μη καπνίζοντες. Θα πρέπει, είπε, οι καπνιστές πριν ανάψουν ένα τσιγάρο να αναρωτηθούν αν ο άνθρωπος που είναι δίπλα τους έχει άσθμα, ή στεφανιαία νόσο, ή σακχαρώδη διαβήτη, ή αν είναι μια έγκυος γυναίκα, άνθρωποι δηλαδή που τους βλάπτουν καπνίζοντας.

Επισκέψεις του υπουργού Υγείας σε νοσοκομεία και στη ΔΕΘ

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε χθες το πρωί να νοσοκομεία Παπανικολάου και Θεαγένειο όπου συνομίλησε με τις διοικήσεις, τους διευθυντές κλινικών, εργαζόμενους και ασθενείς.

Στο Θεαγένειο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου του επέδωσε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο επισημαίνονται προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα στο Θεαγένειο υπάρχουν 214 κενές οργανικές θέσεις και οι ανάγκες καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό και από τους 50 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το 2020, πράγμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Επίσης αναφέρεται ότι το κτήριο του Θεαγενείου έχει κτιστεί με προδιαγραφές περασμένων δεκαετιών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες. Αναφέρεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου ζητούν τη διατήρηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Μετά τις επισκέψεις στο Παπανικολάου και το Θεαγένειο ο κ. Κικίλιας εγκαινίασε το περίπτερο του υπουργείου Υγείας στη 84η ΔΕΘ. Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο υπουργός δοκίμασε την εφαρμογή MedApp που συνδέει την ανθρώπινη καρδιά με το Microsoft HoloLens AR, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τον καρδιολόγο που του επιτρέπει λεπτομερή προβολή σε πραγματικό χρόνο της καρδιάς του κάθε ασθενή. Επίσης παρακολούθησε επίδειξη ΚΑΡΠΑ και φροντίδας βρέφους και επισκέφτηκε την Κινητή Μονάδα Πρόληψης.

Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε το περίπτερο του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και συνεχάρη τα μέλη του για το εξαιρετικά αποτελεσματικό τους έργο. Μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας του 85.000 άνθρωποι έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών και έδωσαν ζωή σε πάνω από 60 ασθενείς

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών. Απηύθυνε κάλεσμα να βοηθήσουν όλοι το στόχο του Συλλόγου να ξεπεράσει τους 100.000 δότες. Επίσης ο υπουργός επισκέφθηκε ακόμη το περίπτερο του Πανελλήνιου Συλλόγου παραπληγικών. Στη συνέχεια, εγκαινίασε το περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη όπου γίνονται δωρεάν σπιρομετρήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ