Κικίλιας: Συνάντηση με Novartis για μείωση τιμής στη θεραπεία της SMA

Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, με επιτελείς της φαρμακευτικής εταιρείας Avexis (θυγατρική της Novartis) αύριο Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να διαπραγματευτεί την μείωση τιμής στη θεραπεία SMA (Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία) που αιτείται η οικογένεια του Παναγιώτη – Ραφαήλ Γλωσσιώτη.

Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί ο Βασίλης Κικίλιας, με επιτελείς της Avexis (θυγατρική της Novartis) για μείωση τιμής στη θεραπεία SMA (Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συνάντηση θα αφορά τη μείωση της τιμής της θεραπείας που έχει ζητήσει ο υπουργός Υγείας από την Avexis για λογαριασμό της οικογένειας του Παναγιώτη – Ραφαήλ Γλωσσιώτη και είναι η τελική φάση μιας διαπραγμάτευσης που όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες για την υπόθεση του μικρού παιδιού που έχει συγκινήσει όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας, έχει επισημάνει ότι το θέμα του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, δεν είναι οικονομικό, αλλά επιστημονικό.

«Προφανώς και το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αφού το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει για τη θεραπεία του παιδιού 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, για άλλες περιπτώσεις, όπου κρίθηκε επιστημονικά αναγκαίο, δόθηκαν μέχρι και 5 εκατ. ευρώ. Κανείς μας στο υπουργείο Υγείας και κανένας γιατρός του ΑΥΣ δεν θα έβαζε ποτέ τα χρήματα απέναντι στη ζωή ενός παιδιού», όπως έχει τονίσει ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Σεβόμαστε όλοι απόλυτα την αγωνία της οικογένειας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε επιστημονικό επίπεδο, για να βοηθηθεί ο μικρός Παναγιώτης» όπως καταλήγει.

Η Avexis είναι η παρασκευάστρια εταιρεία της γονιδιακής θεραπείας που ζητά η οικογένεια Γλωσσιώτη να χορηγηθεί στον 18 μηνών Παναγιώτη-Ραφαήλ στη Βοστόνη.

Πρωτοβουλία και από τον ΙΣΑ

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis για να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Παναγιώτη – Ραφαήλ Γλωσσιώτη, στην πειραματική θεραπεία που εφαρμόζεται σε Κέντρο των ΗΠΑ.

Για το λόγο αυτό στις 14 Οκτωβρίου 2019, απέστειλε επιστολή στη Novartis ζητώντας να μεσολαβήσει στην παρασκευάστρια εταιρία που ανήκει στον Όμιλο της, για να διατεθεί το φάρμακο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης επικοινώνησε προσωπικά με τo Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας. Ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να διευκολυνθεί η πρόσβαση του παιδιού στη θεραπεία.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ σέβεται την άποψη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου που είναι το θεσμικό όργανο της πολιτείας. Ωστόσο αναγνωρίζει το δικαίωμα του κάθε ασθενή στη ζωή και στην ελπίδα. Με δεδομένο μάλιστα ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα παιδί ακόμα. Και ελάχιστες πιθανότητες βελτίωσης εάν υπάρχουν θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια».

Προσφορά από τον ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, στο αίτημα της οικογένειας του Παναγιώτη Ραφαήλ Γλωσσιώτη, αποφάσισε μετά από εισήγηση του Προέδρου του Γιώργου Πατούλη και με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασής του, να προσφέρει το ποσό των 5.000 ευρώ. Ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια να μεταβεί το παιδί στο εξειδικευμένο Κέντρο των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Αποφασίσαμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της οικογένειας του Παναγιώτη Ραφαήλ. Για να μεταφερθεί το παιδί σε εξειδικευμένο κέντρο (για θεραπεία στη Νωτιαία Μυική Ατροφία -SMA) του εξωτερικού. Εκφράζοντας την κοινωνική ευαισθησία των γιατρών της Αθήνας. Ο ΙΣΑ σέβεται τα θεσμικά όργανα. Ωστόσο πιστεύει και στο δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας στη ζωή και στην ελπίδα. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ένα παιδί. Η ευαισθησία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ