Κικίλιας: Δεν είστε «ταξικός εχθρός» αλλά δεν είστε και προτεραιότητα

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

“Δεν είστε «ταξικός εχθρός» οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά δεν είστε και προτεραιότητα μας” επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

"Δεν είστε «ταξικός εχθρός» οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά δεν είστε και προτεραιότητα μας" επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Κικίλιας θέλοντας να αναδείξει ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με την προηγούμενη αλλά ότι έχει πρώτα από όλα στο επίκεντρο την κοινωνία ανέφερε «Είναι εμφανής η διαφορά στην αντιμετώπιση των φαρμακευτικών εταιρειών σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θεωρούμε ότι είστε «ταξικός εχθρός» αλλά δεν είστε και προτεραιότητα μας.

Η προτεραιότητα μας είναι οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν και αυτοί που δεν έχουν. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι ο τομέας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και οι φαρμακευτικές που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα είναι ένας μοχλός ανάπτυξης».

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται και τιμά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δύο φορές παραπάνω τιμά τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό πρόσημο, προσφέρουν θέσεις εργασίας και έχουν καταφέρει να διατηρηθούν υγιείς μέσα στην δεκαετή κρίση που πέρασε η χώρας μας».

Θα φύγει το τέλος 25% στα νέα φάρμακα αλλά ….

Ο κ. Κικίλας τόνισε επίσης ότι θα καταργηθεί το rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει «άναρχα». «Είναι δέσμευσή μας ότι θα ανοίξουμε την αγορά του φαρμάκου και θα διαπραγματευτούμε τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες» τόνισε.

Σχετικά με τις 120 δόσεις του clawback επεσήμανε ότι «Είναι ένα μέτρο που δεν το θέλει η Τρόικα και διεκδικήσαμε και προσπαθήσαμε να το περάσουμε στους Θεσμούς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε για όσο χρειάζεται» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα επισήμανε ότι αποτελεί «αναγκαία συνθήκη» όσον αφορά τις 120 δόσεις, το συμψηφισμό του clawback άλλα και κάθε αναπτυξιακό μέτρο που βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση, «να έχουν όλοι τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους».

Επιμένοντας ο κ. Κικίλιας στο θέμα της οικονομικής κάλυψης από τις φαρμακευτικές των «υποχρεώσεων» τους που αφορούν rebate, clawback κ.α. Διαμήνυσε στα μέλη της ΠΕΦ ότι τους παρακαλεί «να μην πρέπει να γίνει κάποιος παράδειγμα προκειμένου να γίνει αυτό κατανοητό και αντιληπτό».

Συμψηφισμός clawback για φαρμακευτικές έως το 2022

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην θεσμοθέτηση και υλοποίηση του συμψηφισμού του clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 με επενδύσεις και έρευνα ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο. Μάλιστα το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τα επόμενα δύο χρόνια όπως τόνισε ο υπουργό Υγείας. Παράλληλα επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απομείωση του clawback μέσα στο 2020.

Επίσης επεσήμανε ότι τη Τρίτη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα, με «τάχιστες διαδικασίες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φαρμακευτική κάλυψη προσφύγων

Όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα τόνισε «Εκδώσαμε Δελτίο Τιμών που κατά γενική ομολογία ήταν δίκαιο, σωστά δομημένο και ρυθμίζει την αγορά. Διεκδικήσαμε από την ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο κονδύλι για τη φαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών. Το ίδιο θα κάνουμε και για το 2020».

Ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας ανέφερε ότι το κονδύλι για την φαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν φαρμακευτική κάλυψη στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Η προηγούμενή κυβέρνηση δεν διεκδίκησε ποτέ ως όφειλε από την ΕΕ αυτά τα ποσά».

Μνημόνιο συνεργασίας

Μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών όπως είπε στην ομιλία τους στην ΠΕΦ ο κ. Κίκλιας.

«Μέσω του Μνημονίου θα συμφωνήσουμε από κοινού σε διαρθρωτικά μέτρα αλλά και υποχρεώσεις τις οποίες δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουμε για τα επόμενα τρία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημόσια νοσοκομεία

Σχετικά με το σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ ο κ. Κικίλιας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΠΕΦ, επεσήμανε ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναμορφώνεται και «θωρακίζεται». Θα διεξαγάγει ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς μαζί με τις ΥΠΕ για τα νοσοκομεία όλης της χώρας για να υπάρχει διαφάνεια. Οικονομία κλίμακας και ένας συνολικός προγραμματισμός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ