ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚικίλιας: Ανεπάρκεια στελέχωσης προσωπικού στο ΕΣΥ- «Τι παρέλαβα»

Κικίλιας: Ανεπάρκεια στελέχωσης προσωπικού στο ΕΣΥ- «Τι παρέλαβα»

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σχεδόν 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής και 1 στα 2 δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, γεγονός που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών να βρίσκονται πεταμένα σε φακέλους στα υπόγεια, όπως επεσήμανε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σχεδόν 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής και 1 στα 2 δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, γεγονός που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών να βρίσκονται πεταμένα σε φακέλους στα υπόγεια, όπως επεσήμανε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σκιαγραφώντας τα «μελανά» σημεία αναφορικά με την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Υγείας, ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε την τοποθέτηση του με τις προσλήψεις των νοσοκομείων που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε «γίναμε όλοι κοινωνοί τα τελευταία χρόνια περί 10.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ. Τελικά όπως διαπιστώσαμε- είπε ο υπουργός Υγείας- από το 2015 έως το 2019, 8.577 αποχώρησαν από τα νοσοκομεία και προσλήφθηκαν μόνο 7.205. Συνεπώς 1.372 θέσεις δεν αναπληρώθηκαν.

Το 2018 προκηρύχθηκαν 1.618 θέσεις και ευοδώθηκαν μόνο οι 354. Άρα μιλάμε για 22% αναπλήρωση. Με τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού αυξήθηκε κατά 65% η δαπάνη. Επειδή υπήρχε ανικανότητα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Κικίλιας:
  • 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.
  • Τα ΤΕΠ, 1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνει ότι δεν έχουν σύστημα διαλογής και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.
  • 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν εκθέσεις επιτροπής λοιμώξεων.
  • 1 στα 2 δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, ντροπή για τον πολιτισμό μας και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν φάκελοι πεταμένοι στα υπόγεια.
  • 8 στα 10 έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα.
  • 9 στα 10 έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού και εργαστηριακού τομέα.
  • 1 στα 2 νοσοκομεία έχει βιοιατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.
  • Υποστελέχωση των λογιστηρίων των νοσοκομείων, και είναι ανύπαρκτοι οι ισολογισμοί.
  • Τα 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018. Και τα 10 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το 2017.
Ανασφάλιστοι

«Θέλουμε να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις με προηγούμενη ηγεσία. Ο κ. Ξανθός στη Βουλή  είπε ότι η δαπάνη για τους ανασφάλιστους έφτασε στα 250 εκατ. ευρώ. Όμως ελέγξαμε και είδαμε ότι δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία ούτε σχετικός κωδικός», όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Νοσοκομειακό φάρμακο 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν υπήρχε κανένα διαρθρωτικό μέτρο ελέγχου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με αποτέλεσμα την αύξηση του clawbak.

«Ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή η αγορά, εκεί που ζητάμε να υπάρχει ανάπτυξη προκειμένου να πληρωθούν φόροι, εισφορές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας – γιατί είμαστε μια αναπτυξιακή Κυβέρνηση – έχει δώσει στα νοσοκομεία μας φάρμακα της τάξης των 793.000.000 και έχει αποζημιωθεί για τα 455.000.000.  Αυτή είναι η εικόνα που αποτυπώνεται»επεσήμανε.

Όπως συμπλήρωσε ο Οικονομικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας  «τον 6ο μήνα του έτους οι οφειλές των νοσοκομείων προς τρίτους ήταν στα 800 εκατ. εκ των οποίων τα 400 είναι ληξιπρόθεσμα. Και ο στόχος είναι να πληρώνονται στο εξής μέσα στο 3μηνο».

Τα χαμένα εκατομμύρια 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε  επίσης ότι σύμφωνα με  τα οικονομικά στοιχεία που έχουν πάρει από τα νοσοκομεία εντοπίστηκε μια “μαύρη τρύπα” «υπάρχουν 100 με 150 εκατομμύρια επιπρόσθετες οικονομικές εκκρεμότητες των νοσοκομείων. Προς το παρόν, λέω προς διερεύνηση».

Κεντρικές προμήθειες ΕΚΑΠΥ

Σχετικά με την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανέφερε ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας της  έχει  προκηρύξει μόνο δύο διαγωνισμούς. Προσθέτοντας ότι  «όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυθαίρετα».

ΤΟΜΥ

Στο θέμα των ΤΟΜΥ τόνισε ότι  από τις 239 που θα έπρεπε να υπάρχουν έχουν αναπτυχθεί μόνο 127 δηλ. ποσοστό που ανερχεται στο  53%. Παράλληλα έχουν προσληφθεί μόνο 340 γιατροί αντί για 1.195 ( 28,5%). Το αποτέλεσμα είναι να  να εξυπηρετούνται περίπου 370.000 πολίτες ενώ κανονικά θα έπρεπε να εξυπηρετούνται 700.000.

Επίσης  τόνισε ότι δεν ότι δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για το πώς αναπτύσσονται  οι ΤΟΜΥ,  δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νησιά όπου η κάλυψη είναι μόλις στο 21%.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Ήμασταν αντίθετοι στη Βουλή όταν ψηφίστηκαν οι ΤΟΜΥ. Όπως λειτουργούν σήμερα, πρόκειται για τοπικές «ομάδες» και όχι τοπικές «μονάδες» με την έννοια ότι δεν έχουν αναπτυχθεί κανονικές μονάδες».

ΕΚΑΒ

Ο κ. Κικίλιας  για το ΕΚΑΒ επεσήμανε ότι κάθε  μέρα λείπουν από την χώρα 70 ασθενοφόρα. Ενώ τον Αύγουστο στην Αττική σε μια βάρδια που χρειαζόταν τριψήφιος αριθμός ασθενοφόρων (110) υπήρχαν μόνο 36 για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Όσο για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων ανέφερα ότι δεν έχει γίνει κανένας διαγωνισμός  από το 2017. «Υπάρχει δωρεά για την συντήρηση των ασθενοφόρων και δεν έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στα συρτάρια. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δώσει και εμείς δεν έχουμε υπογράψει» τόνισε και πρόσθεσε ότι διαπίστωσαν πως το ΕΚΑΒ έχει αποψιλωθεί από προσωπικό λόγω των πολλών μετατάξεων.

Συμβάσεις με 800 γιατρούς 

Από τα ελάχιστα που ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας σχετικά με τι θα κάνει  από εδώ και πέρα το υπουργείο Υγείας ήταν ότι έχει γίνει συμφωνία με τον ΠΙΣ και θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις με πάνω από 800 ειδικούς γιατρούς για την πρωτοβάθμια».

Επίσης  προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση νέου τρόπου οργάνωσης των προσλήψεων ώστε όλα να πάνε πιο γρήγορα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ