Κικίλιας: Αναστολή όλων των αδειών από 01/09 στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ

  • Γράφει o Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού) των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχωρά το υπουργείο Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια στήριξης των δομών Υγείας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.

Στην αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού) των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχωρά το υπουργείο Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθει στήριξης των δομών Υγείας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.  

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σχετικό έγγραφο που διακινήθηκε σήμερα προς τις αρμόδιες μονάδες, επικαλούμενο μεταξύ άλλων έκτακτες ανάγκες, επιβεβαιώνει τις πιέσεις που δέχονται ήδη τα συστήματα Υγείας. Μάλιστα, το μέτρο έρχεται να θωρακίσει το ΕΣΥ από τις ενδεχόμενες ελλείψεις των υγειονομικών που δεν θα προχωρήσουν εντός των χρονικών ορίων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο που παρουσιάζει το healthpharma.gr, από 01/09/2021 και μέχρι νεωτέρας οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγγραφο – απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολύδύναμα Περιφεραιακά Ιατρεία – Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία καθώς και των τοπικών Ομάδων Υγείας), από 01/09/2021 και μέχρι νεωτέρας.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, περιγράφοντας την αυστηρότητα τήρησης του προγράμματος εμβολιασμών, τόνισε σχετικά για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς πως:

«Εμβολιάσαμε πρώτους τους υγειονομικούς για να προστατέψουμε και τους ίδιους αλλά και τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε μια δομή υγείας και να κινδυνεύει.

Είναι καθήκον και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας των υγειονομικών. Οι υγειονομικοί έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εμβολιασμένων».

Κικίλιας: Τι δήλωσε για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας στο ενδεχόμενο να βγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αναστολή:

«Είμαστε έτοιμοι και όταν πήραμε αυτή την απόφαση είχαμε υπόψη τι πρόκειται να συμβεί.

Ο νόμος τα προβλέπει. Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid».

…και για ενδεχόμενες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ:

«Μην βλέπουμε τον συνολικό αριθμό. Πρέπει να το δούμε σε επίπεδο τομέα και επίπεδο νοσοκομείου. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Θα γίνουν και προσλήψεις. Το προβλέπει ο νόμος».

Εάν θα πληρώνονται όσοι δεν εμβολιαστούν:
«Όχι. Η διάταξη είναι σαφής».

Αναπληρώσεις μη εμβολιασμένων:

«Μιλάμε για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις οι οποίες τρέχουν και ενισχύεται το σύστημα υγείας».

Κικίλιας για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών:

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Όλες οι κρίσιμες δομές του κράτους είναι σε προτεραιότητα. Έχουμε το εργαλείο στη διάθεση μας και εφόσον χρειαστεί θα το ενεργοποιήσουμε.

Αυτή τη στιγμή όλα αξιολογούνται, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη και κανένα σχέδιο».

Αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιο μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ