Πολιτική«Καπέλο» στα καλλυντικά υπέρ ΕΟΦ βάζει το υπουργείο Υγείας

«Καπέλο» στα καλλυντικά υπέρ ΕΟΦ βάζει το υπουργείο Υγείας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Νέο «καπέλο» επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησης επιβαρύνεται πλέον η εγχώρια αγορά καλλυντικών προϊόντων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η αγορά καλλυντικών ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία από το 2014 έως σήμερα.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο του κλάδου (σε αξία) έως το 2020, «τρέχοντας» με ρυθμό ανόδου 2,4%. Σε σχέση με τα κανάλια διανομής της αγοράς, το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης παρουσιάζει το κανάλι των φαρμακείων, το οποίο τα τελευταία έτη αποκτά σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο.

Με την ισχύουσα διάταξη, τα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφορούν και διατίθενται στην Ελλάδα, επιβαρύνονται με 1% επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησης τους. Υπόχρεοι καταβολής είναι οι παραγωγοί, αντιπρόσωποι ή εισαγωγείς.

Στη νέα ρύθμιση το τέλος, που ορίζεται ως τέλος ετοιμότητας των υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη διεξαγωγή ποιοτικών ελέγχων και τη δέουσα εποπτεία της αγοράς, παραμένει ποσοστιαίο. Ωστόσο επιμερίζεται και ορίζεται ως κλιμακούμενο με βάση υπολογισμού τρία κλιμάκια ετησίως και καθοριζομένων ως χονδρικών πωλήσεων.

Προοδευτική αύξηση

Το κλιμακούμενο αυτό ποσοστό αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την αύξηση του ποσού των ετήσιων χονδρικών πωλήσεων. Η παρούσα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας ανταποκρίνεται πληρέστερα στην ετερογένεια και στον σημαντικό όγκο των κυκλοφορούντων καλλυντικών προϊόντων.

Επιπλέον, όπως προβλέπει η ρύθμιση, το όφελος είναι διττό. Αφενός ενισχύεται σαφέστατα η αναλογικότητα του τέλους προς το ύψος των ετήσιων συναλλαγών των επιχειρήσεων. Η συναφής επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα προσαρμόζεται κάθε φορά και θα τελεί σε αντιστοιχία με τον κύκλο εργασιών τους, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται ούτως η άλλως από ετερογένεια προϊόντων και υψηλό ανταγωνισμό.

Αφετέρου, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στις προκλήσεις της εποπτείας της αγοράς μέσω της στελέχωσης με ειδικευμένα πρόσωπα, της προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού και μέσω ανάλυσης, της κάλυψης των δαπανών λειτουργίας και υπηρεσίας και των εξόδων των δειγματοληψιών και επιθεωρήσεων.

Επομένως, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΦ θα μπορεί με μεγαλύτερη ευχέρεια να διενεργεί υπεύθυνους ελέγχους στις πολλαπλές γραμμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται και η κυκλοφορία τους από τις επιχειρήσεις, ως εμπορεύσιμων ειδών, σε μια άκρως δυναμική και ανταγωνιστική αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ