Κανονικά η εξέταση pet/ct μετά την δέσμευση για αναδρομικά 3 εκατ. ευρώ

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Προς οριστική λύση οδεύει το μείζον ζήτημα της εξέταση pet/ct για τους καρκινοπαθείς από τα πέντε διαγνωστικά κέντρα, μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για τονωτική “ένεση” 3 επιπλέον εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.

Προς οριστική λύση οδεύει το μείζον ζήτημα της εξέτασης pet/ct για τους καρκινοπαθείς από τα πέντε διαγνωστικά κέντρα, μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για τονωτική "ένεση" 3 επιπλέον εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση οριστική λύση για την εξέταση pet/ct που αφορά τους καρκινοπαθείς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ – Βασίλης Πλαγιανάκος- συναντήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών που διαθέτουν το ραδιοφάρμακο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση οριστική λύση για την εξέταση pet/ct που αφορά τους καρκινοπαθείς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ – Βασίλης Πλαγιανάκος- συναντήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών που διαθέτουν το ραδιοφάρμακο στους πέντε παρόχους, επιτυγχάνοντας μετά από διαπραγματεύσεις τη μείωση της τιμής. Εκπρόσωποι των διοικήσεων από το Ιατρικό Αθηνών, το Ιατρόπολις, το Metropolitan, την Βιοιατρική και το Υγεία, φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν κανονικά την παροχή υπηρεσιών, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις από το υπουργείο Υγείας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2019. Το όριο δαπάνης ανέρχεται πλέον στα 8 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στο όριο δαπάνης δεν είχε ικανοποιήσει τα διαγνωστικά κέντρα. Το Ιατρόπολις αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη παύση στην εξέταση. Ενώ, η Βιοιατρική είχε δώσει χρονική παράταση έως και σήμερα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού της.

Συνολική δαπάνη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική δαπάνη για το 2018 θα ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ. Προφανώς η επιβάρυνση για τις εταιρείες θα είναι μεγαλύτερη των 4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγετε πλέον σε ΦΠΑ 24%. Έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%. Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τα ζητήματα που έχουν προκύψει προτίθεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των παρόχων.

Με δεδομένη τη ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση το συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου για τις εταιρείες υπολογίζονταν ότι φτάσει τουλάχιστον ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Πλαγιανάκος με τους προμηθευτές του ραδιοφαρμάκου, εκτιμάται ότι θα υπάρχει ικανοποιητική μείωση του ορίου δαπάνης για το 2019.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ