ΙΣΠ κατά Πολάκη για την άρση τεκμηρίου αθωότητας για τους γιατρούς

Την αντίδραση του Συλλόγου Ιατρών Πάτρας προκαλεί υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με την οποία – όπως καταγγέλλουν – αίρεται το τεκμήριο αθωότητας για τους ιατρούς της χώρας, σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης διότι αναστέλλεται η άδεια άσκησης επαγγέλματος πριν τη δικαστική απόφαση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, έδημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1373/22-4-2019 τΒ΄- ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) η υπουργική απόφαση «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ιατρικής ειδικότητας και πιστοποιητικών ορθής άσκησης (goodstanding)», στην οποία στο άρθρο 4 και περίπτωση γ. αναφέρεται ρητά ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος εάν:

«ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του ιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019 (ΦΕΚ 43Α΄). Δηλαδή « για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια». «Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαρκεί μέχρι την έκδοση της σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης».

Αυτόματη κατάργηση

Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας στην πάγια αρχή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βάσει του άρθρου 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ και την ενσωμάτωσή του στο άρθρο 6 του Ν4596/2019 στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως εξής: «Τεκμήριο αθωότητας: Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο», αναφέρουν οι ιατροί και τονίζουν πως τόσο η εφαρμογή του άρθρου 115.γ. του Ν4600/19 όσο και το άρθρο 4 της υπ’αριθμόν ΦΕΚ 1373/22-4-2019 τΒ’ αποτελούν κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, συνταγματικών διατάξεων και παραβίαση νομοθετικής εξουσιοδότησης του Υπουργού.

«Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση ως απαράδεκτη προσπάθεια στοχοποίησης / διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου και καταστροφής της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, χωρίς επαρκή δικαστική τεκμηρίωση. Δεν θα επιτρέψουμε στον μαχόμενο ιατρό να είναι ανυπεράσπιστο θύμα σε πιθανές πολιτικές/προσωπικές σκοπιμότητες, σε ανυπόστατη προσβολή της προσωπικότητας και της επαγγελματικής του φήμης και θα αντιτεθούμε στη λογική δημιουργίας “βιομηχανίας” διώξεων» σημειώνουν και γνωστοποιούν ότι θα προβούν σε κάθε ενέργεια για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων του ιατρικού κόσμου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ