ΠολιτικήΣΦΕΕ και ID-GC εγκαινιάζουν το Innovation Meets Industry - Καινοτομία στην Υγεία

ΣΦΕΕ και ID-GC εγκαινιάζουν το Innovation Meets Industry – Καινοτομία στην Υγεία

- Advertisement -

Μια νέα στρατηγική πρωτοβουλία με τίτλο «Innovation Meets Industry» εγκαινιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τους Industry Disruptors – Game Changers, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη διασύνδεση της φαρμακευτικής καινοτομίας με την παραγωγή, την επιχειρηματικότητα και τη δημόσια πολιτική στην Υγεία.

Μια νέα στρατηγική πρωτοβουλία με τίτλο «Innovation Meets Industry» εγκαινιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τους Industry Disruptors - Game Changers
Δρ. Άρης Αγγελής, ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Υγείας – Μιχάλης Χειμώνας, Γεν. Διευθυντής ΣΦΕΕ
Μιχάλης Στάγκος, Συντονιστής & Co-Founder IDGC – Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ & Γεν. Διευθυντής Novo Nordisk – Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ανοίγει νέο κύκλο παρεμβάσεων στο πεδίο της καινοτομίας με την πρωτοβουλία «Innovation Meets Industry», την οποία υλοποιεί με την υποστήριξη των Industry Disruptors – Game Changers. Η νέα πλατφόρμα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης της φαρμακοβιομηχανίας, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων, των θεσμών και της επενδυτικής αγοράς, σε μια περίοδο κατά την οποία η πίεση για ταχύτερη μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία γίνεται ολοένα εντονότερη.

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτυπώνει τη στρατηγική επιλογή του ΣΦΕΕ και των επιχειρήσεων του κλάδου να επενδύσουν πιο συστηματικά στην καινοτομία, με στόχο όχι μόνο την ανάπτυξη νέων λύσεων για τους ασθενείς, αλλά και τη δημιουργία ενός πιο εξωστρεφούς οικοσυστήματος Υγείας με διεθνές αποτύπωμα.

Η καινοτομία ως μοχλός για την Υγεία και την οικονομία

Στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας, η καινοτομία δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως τεχνολογική εξέλιξη, αλλά ως βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για το σύστημα υγείας και την οικονομία. Ο φαρμακευτικός κλάδος επιχειρεί να τοποθετηθεί πιο καθαρά στο σημείο όπου συναντώνται η έρευνα, η παραγωγή και η επιχειρηματική εφαρμογή, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα λόγω των αυξανόμενων υγειονομικών αναγκών και της επιτάχυνσης των τεχνολογικών εξελίξεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΦΕΕ επιδιώκει να αναδείξει τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Παράλληλα, επιχειρεί να συνδέσει πιο οργανικά την καινοτομία με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και με την προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της χώρας στον διεθνή χάρτη της βιοϊατρικής έρευνας.

Τρεις άξονες δράσης μέχρι τη BEYOND 2026

Η πρωτοβουλία «Innovation Meets Industry» αναπτύσσεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τη διοργάνωση δύο κλειστών θεσμικών συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ευρύτερο οικοσύστημα της Υγείας. Ο δεύτερος συνδέεται με την εκπόνηση Λευκής Βίβλου, η οποία θα συγκεντρώσει τα συμπεράσματα των συζητήσεων και θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Μιχάλης Χειμώνας, Γεν. Διευθυντής ΣΦΕΕ – Μιχάλης Στάγκος, Συντονιστής & Co-Founder IDGC – Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ & Γεν. Διευθυντής Novo Nordisk – Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας

Ο τρίτος άξονας αφορά τη δημόσια παρουσία της πρωτοβουλίας στη διεθνή έκθεση BEYOND 2026, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου 2026 στο Metropolitan Expo. Εκεί, ο ΣΦΕΕ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου «innovation hive», που θα λειτουργήσει ως χώρος συνεργασίας, δικτύωσης και προβολής καινοτόμων δράσεων και συνεργειών.

Με αυτό το πλέγμα ενεργειών, ο Σύνδεσμος επιχειρεί να ενισχύσει τον θεσμικό του ρόλο ως καταλύτης διαλόγου και πολιτικής επεξεργασίας για το επόμενο βήμα της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα.

Το πρώτο roundtable άνοιξε τη συζήτηση

Η επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας σηματοδοτήθηκε στις 16 Απριλίου 2026 με τη διοργάνωση του πρώτου roundtable. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, της Πολιτείας, καθώς και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, με αντικείμενο τις κρίσιμες προκλήσεις αλλά και τις στρατηγικές προτεραιότητες για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της Υγείας.

Το στίγμα της συζήτησης έδωσε και η αναφορά στην ανάγκη να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στην προσέλκυση κλινικών μελετών και φαρμάκων φάσης 1, ζήτημα που συνδέεται άμεσα τόσο με το επενδυτικό περιβάλλον όσο και με τις δυνατότητες του εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Οι παρεμβάσεις Γεωργιάδη, Παπαδημητρίου και Στάγκου

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν παραγωγική και ανέδειξε ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική για την προσέλκυση κλινικών μελετών και φαρμάκων φάσης 1.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι η καινοτομία στην Υγεία αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα τόσο για τη βιωσιμότητα του συστήματος όσο και για την οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου που θα επιταχύνει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις.

Ο Μιχάλης Στάγκος, co-founder των Industry Disruptors – Game Changers, στάθηκε κυρίως στη σημασία της συνεργασίας και των κατάλληλων πλαισίων για να περάσει η καινοτομία από τη θεωρία στην εφαρμογή. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέδεσε την πρωτοβουλία με την ευρύτερη εμπειρία του οικοσυστήματος καινοτομίας και με τη συνδιοργάνωση της BEYOND Expo, εκτιμώντας ότι τέτοιες συνέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις με ουσιαστικό αντίκτυπο.

Ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να ενισχύσει τον θεσμικό του ρόλο

Πέρα από το επικοινωνιακό και οργανωτικό σκέλος, η πρωτοβουλία δείχνει ότι ο ΣΦΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του ως θεσμικού συνομιλητή στη συζήτηση για το μέλλον της καινοτομίας στην Υγεία. Το ζητούμενο δεν περιορίζεται στην ανάδειξη καλών πρακτικών, αλλά επεκτείνεται στη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου πολιτικής, με αιχμή την πρόσβαση των ασθενών σε νέες και προηγμένες θεραπείες.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το οικοσύστημα Υγείας αναζητά νέα εργαλεία, κεφάλαια και συνεργασίες, το «Innovation Meets Industry» επιχειρεί να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό: να φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι όσους παράγουν γνώση, όσους επενδύουν σε αυτήν και όσους καλούνται να τη μετατρέψουν σε μετρήσιμο όφελος για το σύστημα και τον ασθενή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης 

Αντιδράσεις από τον ΣΦΕΕ για το επενδυτικό clawback 2026-2027

Αιχμές ΣΦΕΕ για το clawback και τα κίνητρα στην Έρευνα και Ανάπτυξη

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ