Η Υπουργική για εκπαίδευση ιατρών και χρηματοδότηση συνεδρίων

Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών και τα συνέδρια, καθώς και τη σχετική Εγκύκλιο που αφορά στις λεπτομέρειες για τη διοργάνωση και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών και τα συνέδρια, καθώς και τη σχετική Εγκύκλιο που αφορά στις λεπτομέρειες για τη διοργάνωση και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αναφέρει το υπουργείο, βασικά σημεία των αποφάσεων αυτών είναι:

Α. Δρομολογείται η εξυγίανση του τοπίου των υφιστάμενων Επιστημονικών Εταιρειών μέσα από μία σαφώς καθορισμένη διαδικασία πιστοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα: δημιουργείται Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), έργο της οποίας θα είναι:

Η πιστοποίηση των Ιατρικών Εταιρειών που αντιστοιχούν σε κάθε αναγνωρισμένη ειδικότητα και εξειδίκευση. Οι Εταιρείες αυτές μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες και Επιστημονικές Οδοντιατρικές Κοινότητες. Καθώς και η πιστοποίηση επιστημονικά διασυνδεόμενων Ιατρικών Εταιρειών με τις Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες. Σύμφωνα με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Κάθε Επιστημονική Εταιρεία που θα πιστοποιείται με τη διαδικασία που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, θα εγγράφεται σε επίσημο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕ.Σ.Υ. Σε κάθε Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα δημιουργείται Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επιτροπή Επαγγελματικών Θεμάτων.

Η πιστοποίηση και έγκριση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται από τις Επιστημονικές Εταιρείες (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια κ.λπ.) και υποστηρίζονται οικονομικά από χορηγούς – ιδιωτικούς φορείς.

Ο ορισμός των μορίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CME) για όσους γιατρούς παρακολουθούν τις παραπάνω δραστηριότητες και των ορίων κόστους εγγραφής για κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες, ανάλογα με τη μορφή και τη διάρκεια τους.

Β. Ο καθορισμός αυστηρού πλαισίου για τη διοργάνωση συνεδρίων, τη χρηματοδότηση τους, καθώς και για τη συμμετοχή των ιατρών σε αυτά.

Θεσπίζονται σαφείς κανόνες που αφορούν στη διάρκεια των συνεδρίων. Στο ύψος των χορηγιών. Καθώς επίσης και στη διαδικασία επιλογής των ιατρών για την παρακολούθηση συνεδρίων. Με τις Επιστημονικές Κοινότητες να διαδραματίζουν σαφή ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ χορηγών και ιατρών. Και με σαφή κριτήρια για την επιλογή αυτή.

Τέλος, στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης περιγράφεται με λεπτομέρεια κάθε τι σχετικό με τη διαδικασία χρηματοδότησης των συνεδρίων από τους χορηγούς και το ρόλο των γραφείων διοργάνωσης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ