ΠολιτικήΗ ΕΕ «στριμώχνει» τη Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία με Pfizer

Η ΕΕ «στριμώχνει» τη Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία με Pfizer

- Advertisement -

Να ρίξουν φως στην υπόθεση με τις προμήθειες των εμβολίων και το τι ακριβώς συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας το 2021, επιχειρούν οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλούν την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Να ρίξουν φως στην υπόθεση με τις προμήθειες των εμβολίων και το τι ακριβώς συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας το 2021, επιχειρούν οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλούν την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για μια εποχή που το μπλοκ έψαχνε εναγωνίως να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για την προστασία των Ευρωπαίων από τον κορονοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Το Politico αναφέρει ότι υπάρχει ένα δίλημμα στις Βρυξέλλες: «Να πάει ή να μην πάει;».

Την περασμένη εβδομάδα η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Covid-19 ψήφισαν κατά πλειοψηφία να προσέλθει η φον ντερ Λάιεν στο πάνελ των συντονιστών και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Η πρόεδρος της επιτροπής, η ευρωβουλευτής από το Βέλγιο, Kathleen Van Brempt δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις «προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις» που οδήγησαν στην αγορά εμβολίων.

Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για αναφορά στον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Επιτροπής στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων, που υπογράφηκε με την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech. Μια εμφάνιση θα επανεστίαζε την προσοχή στα αμφιλεγόμενα άγνωστα μηνύματα που αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

«Όλοι γαβγίζουν αλλά κανείς δεν δαγκώνει;»

Όπως γράφει το Politico, εκ πρώτης όψεως, η φον ντερ Λάιεν μπορούσε απλώς να πει όχι και να μην πάει στην επιτροπή. Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν πολλές επίσημες εξουσίες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναγκάσουν τους μάρτυρες να εμφανιστούν ή να τους πείσουν να πουν την αλήθεια – και δεν υπάρχει καμία επίπτωση αν κάποιος αρνηθεί να εμφανιστεί ή απλά πει ψέματα μπροστά στην επιτροπή.

Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά – με τον οποίο η φον ντερ Λάιεν φέρεται να έκανε διαπραγματεύσεις σε προσωπικό επίπεδο μέσω μηνυμάτων – έστειλε έναν από τους υπαλλήλους του αντί να πάει ο ίδιος.

Και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη δείξει μια τάση για υπεκφυγή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη Pfizer. Έχει κερδίσει μια ετυμηγορία για κακοδιοίκηση εκ μέρους του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για έλλειψη διαφάνειας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ