«Η Ελλάδα συμμετέχει στη συζήτηση για τον καρκίνο με αρκετές φιλοδοξίες και ενεργό τρόπο καθώς έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να παράξει αποτελέσματα», όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του «Fifth annual Greece Cancer Summit» του Economist.
«Μέσα σε 15 μήνες καταφέραμε να προχωρήσουμε ζητήματα, τα οποία συζητούμε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκινήσαμε το Εθνικό Μητρώο των Ογκολογικών Ασθενών. Είμαι υπερήφανος που έγινε στη διάρκεια της δικής μου θητείας. Θα προσφέρει στους ογκολογικούς ασθενείς ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Επίσης, εντάξαμε στο σύστημα αποζημίωσης του βιοδείκτες» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύντομα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα ξεκινήσει ο Εθνικός Διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας. Πολύ σύντομα ο Πρωθυπουργός θα καλέσει όλους τους φορείς για να συζητήσουν γι’ αυτό, το οποίο εκτιμούμε ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο 2025. Επιπλέον, νέες θεραπείες παράγονται σε καθημερινή βάση, που εντείνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο».
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Τιτ Άλμπρεχτ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, ο Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλειας των Ασθενών, ο Τόμας Χόφμαρχερ, οικονομολόγος Υγείας, Σουηδικό Ινστιτούτο της Οικονομίας της Υγείας, ο Πάνος Καναβός, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics and Political Science, ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) και ο Νικόλαος Τσουκαλάς, διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος 417 ΝΜΤΣ.
Προκλήσεις χαρτογράφησης των υπηρεσιών
Στις προκλήσεις της χαρτογράφησης των υπηρεσιών για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και του πληθυσμού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη και των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών των ασθενών αναφέρθηκε ο κ. Άλμπρεχτ. Ειδικότερα τόνισε πως η χώρα του, η Σλοβενία κατάφερε με τις έγκαιρες διαγνώσεις να έχει καλύτερα αποτελέσματα στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο κ. Άλμπρεχτ πρότεινε κάθε 4-5 χρόνια να γίνεται αναδιαμόρφωση του εθνικού σχεδίου δράσης, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν.
Στο σωστό συντονισμό σχετικά με τη συστημική προσέγγιση, στην οποία συνδυάζονται η πρόληψη και η παρηγορητική φροντίδα στάθηκε ο κ. Μπρέντα. Επικεντρώθηκε στην πρόληψη, πρόσβαση και την ποιότητα της θεραπείας, με την εξασφάλιση ισονομίας και ισότητας, στοχεύοντας στην ευημερία και τη ευζωία των ασθενών. Στην Ελλάδα το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η παιδική που στη χώρα μας είναι πολύ ψηλή και η μη φυσική δραστηριότητα αποτελούν πολύ επιβαρυντικούς παράγοντες για την εκδήλωση καρκίνου, υποστήριξε.

Βέλτιστες πρακτικές
Για τη μελέτη που διεξάγεται εδώ και δυο χρόνια με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ χωρών της Ευρώπης όσο αφορά τον καρκίνο σε όλη την Ευρώπη μίλησε ο κ. Χόφμαρχερ. Σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως ενώ βρίσκεται σε αρκετά σημεία κάτω από τη βάση αναφοράς συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων «υπάρχει βελτίωση».
Η θεραπεία και η καινοτομία αποτέλεσαν το θέμα ανάπτυξης του κ. Καναβού. Ειδικά ανέλυσε την καινοτομία, τι είναι, πώς την αξιολογούμε και πώς τη χρηματοδοτούμε. Η Ελλάδα είναι πίσω, επισήμανε ο κ. Καναβός, στην επακριβή αξιολόγηση μιας νέας τεχνολογίας. Στη μέτρηση της κλινικής αποτελεσματικότητας, δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια έτσι ώστε να ξέρουμε πώς θα διαπραγματευτούμε ένα φάρμακο στην αποζημίωσή του και δεν έχουμε πρωτόκολλα να «κλειδώνουν» τη συνταγογράφηση. «Μόνο το 70-75% όλων των φαρμάκων, καρκινικών και μη, εγκρίνονται και αυτά με περιορισμό» συμπλήρωσε.
Για το κενό μεταξύ των πολιτικών που χαράσσονται και εφαρμόζονται και την πραγματική ζωή έκανε λόγο ο κ. Καπετανάκης, όπου «το ταξίδι του ασθενή είναι προβληματικό και διακοπτόμενο». Ένα ζήτημα είναι ότι δε λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της εμπειρίας των ασθενών, υπογράμμισε. Η πρόσβαση, η καθοδήγηση στη διαδρομή, η υποστήριξη στην «οικονομική τοξικότητα», στην επιβίωση, στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στα γραφειοκρατικά εμπόδια σε υποστηρικτικά βοηθήματα είναι απαραίτητη, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες (50%). Αντίστοιχα από τα φάρμακα που είναι κλινικά απολύτως απαραίτητα μόνο το 50% είναι προσβάσιμα στην Ελλάδα και αυτά με καθυστέρηση.
Προαγωγή υγιεινής ζωής
Η μαστογραφία, το τεστ ΠΑΠ, η κολονοσκόπηση, η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, η προαγωγή προγραμμάτων υγιεινής ζωής και διατροφής στα σχολεία, ο εμβολιασμός, η αποφυγή του άγχους και άλλα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης ήταν το αντικείμενο του κ. Τσουκαλά. Με όλα τα παραπάνω σχεδόν το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς και σε όλα αυτά η συμβολή ενός εθνικού πλάνου για τον καρκίνο είναι πολύ σημαντική. Η προσέγγιση πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και χρειάζεται η συνεργασία πολλών διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων. Κάθε ασθενής είναι όμως ξεχωριστός και «θα πρέπει να εφαρμόζεται η κλινική ογκολογία στις αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής, της ιατρικής ακριβείας αλλά και της ολιστικής ιατρικής», κατέληξε ο κ. Τσουκαλάς.
«Πέρυσι ήμουν πάλι εδώ λίγες μέρες πριν υπογράψει ο Υπουργός Υγείας το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, το οποίο είχε μείνει στο συρτάρι για κάποιο διάστημα. Με την ευφυία και την ταχύτητα που τον διακρίνει, πέρα από τη σκληρή δουλειά, κατάλαβε ότι αυτό ήταν κάτι κομβικό. Και επειδή μία κουβέντα δεν αξίζει όσο μια φωτογραφία στις 24 Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή ένα χρόνο μετά, αυτό το μητρώο είναι πραγματικότητα για όλους μας» σημείωσε από πλευράς της η Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Γεωργιάδης – Lohde: Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα – Πλαίσιο
Γεωργιάδης: Μην αμελήσετε το μήνυμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις