Τσιακαλάκης: Σιγά μη φοβηθώ γλυκό μου Checkpoint -Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ακόμα μεγαλύτερο σθένος και… πείσμα για τη ομαλή λειτουργία του έργου που πραγματοποιεί το κέντρο πρόληψης και εξέτασης Checkpoint στο Μοναστηράκι «απαντά» ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων του συλλόγου Θετική Φωνή, μετά την πρόσφατη ομοφοβική εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της δομής.

Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων του συλλόγου Θετική Φωνή

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Είμαστε σοκαρισμένοι και οργισμένοι. Παραλίγο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Το προηγούμενο βράδυ υπήρχε στα γραφεία συγκέντρωση εθελοντών. Συχνά αυτές ώρες βρίσκονται άνθρωποι εκεί γιατί τότε βγαίνουν για εξωτερικές δράσεις τα συνεργεία μας» όπως διαμηνύει ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπογραμμίζοντας πως «Φαντάζει αδιανόητο το γιατί κάποιος προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, δηλώνουμε όμως σε όλους τους τόνους ότι δεν φοβόμαστε, αντίθετα πεισμώνουμε και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά».

«Θα διεθνοποιήσουμε το θέμα και φυσικά θα κινηθούμε και δικαστικά. Επειδή δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα προγραμματισμένο ραντεβού “επιστρατεύσαμε” την κινητή μας μονάδα η οποία θα βρίσκεται κάτω από τα γραφεία μας μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές», όπως σημειώνει.

Νωρίτερα, με ανάρτηση του στο facebook ο Γιώργος Τσιακαλάκης σημειώνει:

Αγαπητό μου Checkpoint,

Σε γνώρισα το 2012 όταν πρωτοδημιουργήθηκες από ανθρώπους που ζήλευα επειδή δουλεύουν για εσένα. Και το σύμπαν συνωμότησε και βρέθηκα το 2014 στην οικογένεια της Θετικής Φωνής. Ζεστή, ζωηρή, αεικίνητη, φασαριόζικη ελληνική οικογένεια. Και κάναμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά. Ονειρευτήκαμε να αλλάξουμε την κοινωνία ξεκινώντας από τους εαυτούς μας. Χαρήκαμε, συγκινηθήκαμε με τις μικρές και μεγάλες νίκες, πεισμώσαμε και παθιαστήκαμε με τις ήττες μας.

Σε είχα συνηθίσει πολύχρωμο, χαρούμενο, φωτεινό, χαμογελαστό. Σήμερα σε αντίκρισα σκοτεινό, τραυματισμένο, σκυθρωπό. Και αυτή η μυρωδιά του καμένου. Δε λέει να φύγει από τη μύτη μου.

Και μία σκέψη έχει κολλήσει από χθες στο μυαλό μου. Σιγά μη φοβηθώ γλυκό μου Checkpoint. Με τόσους υπέροχους ανθρώπους, φίλους, συνεργάτες, εθελοντές, με τόση συμπαράσταση και αγάπη από την κοινωνία. Θα σε ξαναφτιάξουμε ακόμη πιο όμορφο, ακόμη πιο φιλόξενο, ακόμη πιο ζεστό. Να αγκαλιάζεις όπως πάντα το διαφορετικό. Γιατί είσαι η κοινωνία που ονειρεύομαι. Είσαι οι αξίες που πρεσβεύω. Είσαι η ελευθερία που θέλω να αναπνέω.

Το χρονικό…

Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά κίνητρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου.

Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η επίθεση

Απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε την επίθεση στο checkpoint ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter για την επίθεση στο CheckPoint.

«Είχα τη χαρά να επισκεφτώ πρόσφατα το #Checkpoint, να δω από κοντά το σημαντικό έργο που κάνουν και να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν βοηθήσει. Η επίθεση που δέχτηκαν χθες είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ποτάμι: Καμία ανοχή, απερίφραστη καταδίκη

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στο κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας.

«Πρόκειται για μια επίθεση με καθαρά ομοφοβικά κίνητρα, καθώς, εκτός από τον εμπρησμό προχώρησαν και στην αφαίρεση, από την πρόσοψη του κτιρίου, της σημαίας με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της» αναφέρει το Ποτάμι και δηλώνει ότι «ήταν, είναι και θα είναι απέναντι σε όσους ενθαρρύνουν ή υποδαυλίζουν τέτοιου είδους ενέργειες. Σε αυτές τις πρακτικές, η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, πλήρης αποδοκιμασία, απερίφραστη καταδίκη φασιστικών εγκληματικών ενεργειών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχονται εκπτώσεων και δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, υπεύθυνο της καμπάνιας του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του checkpoint στη οδό Πιττάκη 4 και άκουσαν από τον Γιάννο Λιβανό, διευθυντή του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τον Γιώργο Τσιακαλάκη, υπεύθυνο επικοινωνίας του συλλόγου «Θετική Φωνή», τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας, διαβεβαιώνοντάς τους όμως, πως αυτά τα περιστατικά εγκληματικής βίας τους πεισμώνουν και δεν τους φοβίζουν.

Τι είναι το Checkpoint

Τα Checkpoint ως μία πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής και του ιδρύματος AHF Europe, έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις και διαγιγνώσκουν κάθε χρόνο περίπου το 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων σε αυτή την προσπάθεια και η διεθνής αναγνώριση της επιτυχίας της, οφείλεται στο γεγονός ότι ιεραρχεί εξίσου υψηλά με την αξία της υγείας, την αξιοπρέπεια, την ισονομία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα Checkpoint, πρωτοστατούν στην εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που ωθούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Με τον τρόπο αυτό, υπηρετεί την υγεία θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από την έκφραση, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, τη φυλή, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική θέση, τη θρησκεία και την οικονομική κατάστασή του.

Οι δράστες της επίθεσης δεν προσπάθησαν απλά να κάψουν ένα κτίριο. Με τα εμπρηστικά υλικά του εκφοβισμού και της βίας, επιχείρησαν να φιμώσουν μία δυνατή φωνή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πνίξουν τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει.

Η απάντηση της Θετικής Φωνής

Σε ανακοίνωση της η Θετική Φωνή σημειώνει ότι: Δεν πρόκειται να αφήσουμε το φόβο να θρέψει το τέρας. Η σημαία του ουράνιου τόξου θα κυματίζει και πάλι από σήμερα στη δομή μας, ως μία έμπρακτη πολιτική δήλωση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό. Το Checkpoint δε θα διακόψει ούτε για μία στιγμή τη λειτουργία του. Οι λήπτες των υπηρεσιών μας θα γίνονται προσωρινά δεκτοί στην κινητή μονάδα που έχει σταθμεύσει έξω από το κτίριο.

Παράλληλα, τα Checkpoint καλούν όλους του κοινωνικούς εταίρους, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεις και κάθε πολίτη να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου στα κτίριά τους, ως μία συμβολική απάντηση ενάντια σε τέτοιου είδους κινήσεις εκφοβισμού.

Ο φασισμός είναι το σκοτάδι το οποίο θα πνιγεί στο φως των αξιών μας. Σιγά μη φοβηθούμε!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ