Φωτήλας: Παράνομη η θέση Μπερσίμη ως σύμβουλος στην Βιοιατρική

Λόγο για παράνομη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας του κ. Σωτήρη Μπερσίμη στην Βιοιατρική, κάνει σε επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται τον νόμο 4369/16 περί διορισμού στελεχών Δημόσιας Διοίκησης από το σχετικό μητρώο.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα, παρά τη σαφήνεια των διατάξεων, ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήριος Μπερσίμης, ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό όμιλο Υγείας Βιοιατρική, όχι μετά την παρέλευση δύο ετών, ως όφειλε, αλλά μόλις μετά από λίγους μήνες, δημιουργώντας έτσι κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.

Αποχή δύο χρόνια…

Η άσκηση της νέας επαγγελματικής δραστηριότητας (Βιοιατρική) του πρώην Διοικητή του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, όπως αναφέρει στην ερώτηση του στη Βουλή ο Ιάσων Φωτήλας είναι παράνομη, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πρόσωπα των οποίων η επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση και διορίζονται σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να απέχουν για 2 έτη μετά τη λήξη της θητείας τους από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα, σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.

Βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. για το GDPR (σ.σ. προσωπικά δεδομένα), ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ ρωτά τον Υπουργό Υγείας, «με ποιο τρόπο θα προβείτε σε εγγυήσεις ενάντια σε ενδεχόμενη διαρροή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας και των προσωπικών δεδομένων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκονται στη βάση δεδομένων του Οργανισμού;»

Παρά τη σαφήνεια των κείμενων διατάξεων, ο πρώην διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης, που τοποθετήθηκε βάσει επιλογής στην εν θέματι θέση στις 15 Δεκεμβρίου του 2015 βάσει του νόμου 4369/2015 και παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2018, παραβιάζει τη διάταξη του άρθ. 23, ασκώντας επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό όμιλο υγείας της Βιοιατρικής, όχι όμως μετά την παρέλευση 2 ετών ως όφειλε αλλά μόλις μετά από λίγους μήνες, δημιουργώντας έτσι κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.

Διευκρινήσεις… 

Γιατί υπήρξε εξαίρεση από την νομοθεσία του πρώην Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη διερωτάται ο κ. Φωτήλας, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας εξηγήσεις σε μια σειρά από θέματα:

  • Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, με ποιον τρόπο δρομολογείται η εφαρμογή των διατάξεων της προβλεπόμενης νομοθεσίας για την σύγκρουση συμφερόντων στελεχών που στελέχωσαν τη δημόσια διοίκηση και βάσει του κανονισμού της ΕΕ για το GDPR,
  • Με ποιο τρόπο θα προβείτε σε εγγυήσεις ενάντια σε ενδεχόμενη διαρροή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας και των προσωπικών δεδομένων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκονται στη βάση δεδομένων του Οργανισμού.
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών σας;

Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Φωτήλας ψηφίστηκε το 2016 και το Μητρώο – στο οποίο εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κατόπιν σχετικής αίτησης στο ΑΣΕΠ- ενεργοποιήθηκε πολύ αργότερα. Ο κ. Μπερσίμης δεν αιτήθηκε ποτέ την ένταξή του στο Μητρώο και δεν περιλαμβάνεται σε αυτό όπως προκύπτει από την σχετική λίστα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Ένταξη στο Μητρώο…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επιλογή του κ. Μπερσίμη το 2015 στη θέση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ έγινε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και σχετική αξιολόγηση, με διαφορετική δηλαδή διαδικασία από αυτή που περιγράφει ο βουλευτής.

Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Φωτήλας ψηφίστηκε το 2016 και το Μητρώο – στο οποίο εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κατόπιν σχετικής αίτησης στο ΑΣΕΠ- ενεργοποιήθηκε πολύ αργότερα. Ο κ. Μπερσίμης δεν αιτήθηκε ποτέ την ένταξή του στο Μητρώο. Δεν περιλαμβάνεται σε αυτό, όπως προκύπτει από την σχετική λίστα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Τέλος, και η επιλογή του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν έγινε με το νόμο 4369/2016 που επικαλείται ο βουλευτής Αχαΐας. Αλλά με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ