Φαρμακοποιοί: Κλειδώνει την Κυριακή το θέμα για τα ΦΥΚ -Έκτακτη ΓΣ

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια βρίσκεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η τελική απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και το ΔΣ του ΠΦΣ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα συζητηθούν οι πιθανές λύσεις στις προτάσεις για την διάθεση των ΦΥΚ. Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει θετική διάθεση και απ’ όλες πλευρές να πέσουν οι τόνοι.

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια βρίσκεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς μεταξύ των φαρμακοποιών, καθώς ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχε με τον ΠΦΣ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί οποιαδήποτε αποζημίωση για την εν λόγω υπηρεσία.

Στις προτάσεις του κ. Κικίλια προβλέπονταν η ανάληψη -για αρχή- διακίνησης 57 κωδικών φαρμάκων της κατηγορίας 1Β. Χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν κάποια αμοιβή, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Οι 57 κωδικοί αφορούν φάρμακα για θεραπευτικές κατηγορίες όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τελικά υπουργείο Υγείας και ΠΦΣ δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Την ίδια μέρα συνεδρίασε το ΔΣ του ΠΦΣ για το θέμα και τα μέλη του εμφανίστηκαν διχασμένα, για το εάν θα δεχθούν τελικά ή όχι να διακινούν τα ΦΥΚ χωρίς αμοιβή. Παρόλα αυτά, ο ΠΦΣ προσπάθησε να καλύψει τις έντονες αντιδράσεις. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Νέος κύκλος συζητήσεων

Ο ΠΦΣ εν μέσω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν από φαρμακευτικούς Συλλόγους με κυριότερο το κατηγορηματικό «Όχι» του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για τα ΦΥΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr η πρόταση που θα θέσει στα μέλη του ο ΠΦΣ στη ΓΣ -η οποία αν γίνει αποδεκτή θα τεθεί στη συνέχεια στον υπουργό Υγείας- θα περιλαμβάνει τη διακίνηση των 57 κωδικών ΦΥΚ 1Β αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Δίχως αμοιβή για προκαθορισμένο όμως χρονικό διάστημα, το οποίο θα καθοριστεί με νομοθετική πράξη.

Στο μεσοδιάστημα ο ΠΦΣ προτίθεται να καταθέσει συνολική κοστολογημένη μελέτη στο υπουργείο Υγείας. Η μελέτη θα αποτυπώνει τα οφέλη για δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως και για τους ασθενείς και την οικονομία από την χορήγηση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Με δίκαιη αμοιβή, ανάλογα με το ποσοστό που συμβάλει στη διακίνηση των ΦΥΚ ο κάθε εμπλεκόμενος.

Το κατά πόσο θα καταφέρει να «περάσει» η παραπάνω πρόταση στους φαρμακοποιούς θα φανεί στη ΓΣ την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως τελικά θα υπάρξει «συγκαταβατική» διάθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση του εκτός ότι τάσσεται κατά της δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ είναι αντίθετος και στη διάθεση τους με courier. Μάλιστα κάνει λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού. Ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών. Ενημέρωση σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων και την φαρμακολογική τους δράση. Αλλά και τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα».

Διακίνηση φαρμάκων

Όπως προσθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας στη πρώτη του συνέντευξη Τύπου είχε δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ευοδωθεί η συμφωνία για τα ΦΥΚ με τους φαρμακοποιούς. Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σε άλλη περίπτωση η διάθεση των ΦΥΚ θα γίνεται μόνο κατ’ οίκον. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει και θα πάρει τις αποφάσεις του. Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν και άλλες λύσεις. Το πρόγραμμά μας λέει στα φαρμακεία της γειτονιάς ή κατ’ οίκον».

Ακόμα όμως κι αν στη ΓΣ της Κυριακής συμφωνήσουν οι φαρμακοποιοί με την πρόταση του ΠΦΣ όλα δείχνουν πως δεν θα είναι δεσμευτική. Ο κάθε φαρμακοποιός θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για το εάν θέλει ή όχι να διακινεί τα ΦΥΚ από το φαρμακείο του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ