Φαρμακοποιοί: Λένε «όχι» στη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για σοβαρές παθήσεις, τόσο για τη δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και για τη διανομή τους με κούριερ.

Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για σοβαρές παθήσεις, τόσο για τη δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και για τη διανομή τους με κούριερ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών. Ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβλεφθεί κάποιου είδους αποζημίωση για τη διακίνηση των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) από τα φαρμακεία τους. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο κατά τη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Kάτι τέτοιο στην παρούσα φάση θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την φαρμακευτική δαπάνη.

Υποτίμηση επιστημονικού ρόλου

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με «απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.» και κάνουν λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα».

Όπως προσθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Ωστόσο, να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ζητούμενο είναι να προχωρήσουν -εάν προχωρήσουν- σε μια αποδεκτή λύση και οι δύο πλευρές: Φαρμακοποιοί και Υπουργείο. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η διανομή φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία και η εξαφάνιση των “ουρών της ντροπής” στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ζήτημα που ήταν ψηλά και στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μπαίνουν στον “πάγο”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ