Εξαιρέθηκαν οι γιατροί από το έκτακτο επίδομα – Έντονη δυσαρέσκεια

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τους γιατρούς που δίνουν τη σκληρή μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, η εξαίρεση από το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης.

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τους γιατρούς που δίνουν τη σκληρή μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, η εξαίρεση από το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για την εφάπαξ ενίσχυση που προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου. Εργασίας για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από το νέο lockdown.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, «χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κ.Α.Δ. του Υπουργείου. Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».

ΙΣΑ: Έντονη δυσαρέσκεια για την εξαίρεση από το επίδομα

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Γιάννη Βρούτση, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του «καθώς στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο κατατέθηκε την 17η Νοεμβρίου 2020 προς συζήτηση στη. Βουλή, δεν προβλέπεται και για τους γιατρούς η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των. Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολούμενων που έχει συσταθεί από τον ΟΑΕΔ».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, στον συγκεκριμένο λογαριασμό καταβάλλεται το ποσό των 10,00 ευρώ μηνιαίως από καθένα έκαστο από τους αυτοαπασχολούμενους που ασφαλίζονται στον e –. ΕΦΚΑ και οι οποίοι ασφαλίζονταν στον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. και στο πρώην Ε.Τ.Α.Α.. Το συγκεκριμένο ποσό καταβάλλεται μηνιαίως και από τους ιατρούς – αυτοαπασχολούμενους στον e – ΕΦΚΑ.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη παράλειψη έγινε εκ παραδρομής. Απαιτούμε να διορθωθεί άμεσα η συγκεκριμένη αδικία σε βάρος των ιατρών», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο ιατρικός κόσμος κρατάει ανοιχτά τα ιατρεία του στην κρίσιμη αυτή συγκυρία ρισκάροντας τη ζωή του και ανταποκρινόμενος στο αίτημα της πολιτείας να στηρίξει το σύστημα υγείας και τον πολίτη.

Ζητά ως ελάχιστη αναγνώριση να υποστηριχθεί όπως και οι άλλες επαγγελματικές ομάδες για να κατορθώσει να επιβιώσει.

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

ΠΙΣ: Ο ιατρικός κόσμος έχει πληγεί καθοριστικά

Με έκπληξη διαπίστωσαν οι ιατροί όλης της χώρας ότι αποκλείσθηκαν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για διάφορους επαγγελματικούς κλάδους λόγω κορωνοϊού, επισημαίνει ο. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ιατρικός κόσμος στην περίοδο της πανδημίας έχει πληγεί καθοριστικά, καθώς καταγράφεται δραματική μείωση της εργασίας στα ιατρεία εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων, τονίζει ο ΠΙΣ.

Μάλιστα, ειδικά οι νέοι ιατροί που ξεκίνησαν τώρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Χωρίς να υπολογίσει κανείς και τον αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο που διατρέχουν από την έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

Παράλληλα ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι ορισμένες ειδικότητες ιατρών αυτοπεριορίζονται στην άσκηση του επαγγελματικού τους έργου. Δηλαδή τακτικά μη επείγοντα χειρουργεία, επεμβάσεις στο ιατρείο, ώστε να μην συμβάλουν στην περαιτέρω διασπορά του ιού.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός. Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά να συμπεριληφθούν άμεσα όλοι οι ιατροί στη λίστα με τα επαγγέλματα που θα ενισχυθούν οικονομικά. Να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Επιπλέον ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι εκτός από το έκτακτο επίδομα για την πανδημία, ξεκινά η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ. Οι αμοιβές τους να αντιστοιχούν σε εκείνες των υπολοίπων κρατών της Ευρώπης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ