Έρχονται αυξήσεις στα καλλυντικά με το «καπέλο» του υπουργείου Υγείας

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Στο προϊόν θα καταλήγει το νέο τέλος που επιβάλλεται επί των ετησίων πωλήσεων των καλλυντικών, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (Π.Σ.Β.Α.Κ.), κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, προειδοποιώντας για επερχόμενες αυξήσεις στο ράφι της λιανικής, μετά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το νέο «χαράτσι» στα καλλυντικά, το νέο τέλος υπέρ του ΕΟΦ, που ξεπερνά το 1% και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αποτελεί πλήγμα για τη βιομηχανία της ομορφιάς, που αποτελεί και «ναυαρχίδα της αγοράς», όπως αναφέρει ο κ. Γιαρμενίτης, τονίζοντας πως «είναι ένας κλάδος με όραμα και στόχο την ολιστική προσέγγιση της ομορφιάς, ένας κλάδος με καινοτομία. Όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για ανάπτυξη, οι φορολογίες δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις προθέσεις».

Το «καπέλο» επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησης στην εγχώρια αγορά καλλυντικών προϊόντων, προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Με την ισχύουσα διάταξη, τα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφορούν και διατίθενται στην Ελλάδα, επιβαρύνονται με 1% επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησης τους. Υπόχρεοι καταβολής είναι οι παραγωγοί, αντιπρόσωποι ή εισαγωγείς.

Στη νέα ρύθμιση το τέλος, που ορίζεται ως τέλος ετοιμότητας των υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη διεξαγωγή ποιοτικών ελέγχων και τη δέουσα εποπτεία της αγοράς, παραμένει ποσοστιαίο. Ωστόσο επιμερίζεται και ορίζεται ως κλιμακούμενο με βάση υπολογισμού τρία κλιμάκια ετησίως και καθοριζομένων ως χονδρικών πωλήσεων.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (Π.Σ.Β.Α.Κ.), κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης
Προοδευτική αύξηση

Το κλιμακούμενο αυτό ποσοστό αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την αύξηση του ποσού των ετήσιων χονδρικών πωλήσεων. Η παρούσα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας ανταποκρίνεται πληρέστερα στην ετερογένεια και στον σημαντικό όγκο των κυκλοφορούντων καλλυντικών προϊόντων.

Επιπλέον, όπως προβλέπει η ρύθμιση, το όφελος είναι διττό. Αφενός ενισχύεται σαφέστατα η αναλογικότητα του τέλους προς το ύψος των ετήσιων συναλλαγών των επιχειρήσεων. Η συναφής επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα προσαρμόζεται κάθε φορά και θα τελεί σε αντιστοιχία με τον κύκλο εργασιών τους, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται ούτως η άλλως από ετερογένεια προϊόντων και υψηλό ανταγωνισμό.

Αφετέρου, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στις προκλήσεις της εποπτείας της αγοράς μέσω της στελέχωσης με ειδικευμένα πρόσωπα, της προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού και μέσω ανάλυσης, της κάλυψης των δαπανών λειτουργίας και υπηρεσίας και των εξόδων των δειγματοληψιών και επιθεωρήσεων.

Επομένως, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΦ θα μπορεί με μεγαλύτερη ευχέρεια να διενεργεί υπεύθυνους ελέγχους στις πολλαπλές γραμμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται και η κυκλοφορία τους από τις επιχειρήσεις, ως εμπορεύσιμων ειδών, σε μια άκρως δυναμική και ανταγωνιστική αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ