Επιστολή ΣΦΕΕ για την κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Δυσαρέσκεια και προβληματισμούς σχετικά με την κατάτμηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δυο μεγάλες κατηγορίες -δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καταλογίζοντας στο υπουργείο Υγείας αδιαφορία για τη συγκράτηση της αύξησης τους.

Δυσαρέσκεια και προβληματισμούς σχετικά με την κατάτμηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δυο μεγάλες κατηγορίες -δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καταλογίζοντας στο υπουργείο Υγείας αδιαφορία για τη συγκράτηση της αύξησης τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη (13/9) στο Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη το ΔΣ του ΣΦΕΕ, τονίζοντας πως έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για συνάντηση με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και τα ποσά του clawback. Παράλληλα, ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, καθώς αποκλίνει ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης στον ευάλωτο χώρο της υγείας.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνεται σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα 1Α/1Β, γεγονός που συνεπάγεται μια δραματική αύξηση των επιστροφών.

Παράλληλα, τονίζει ότι η αναλογία 62-38 δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, ενώ κρούει «καμπανάκι» για αύξηση της συνολικής υπέρβασης και επιστροφών το 2022, κατά συνέπεια και απόκλιση από το στόχο για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Στρεβλώσεις και αγορά δύο ταχυτήτων

«Όσο η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, δημιουργεί εξωπραγματική επιβάρυνση για κάποια φάρμακα και σημαντική ελάφρυνση για κάποια άλλα, οδηγώντας σε αγορά δυο ταχυτήτων, δηλαδή σε άλλη μια στρέβλωση».

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, έχει ως αποτέλεσμα να ζητώνται εκπτώσεις άνω του 60% από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για κάποια φάρμακα και έτσι σημειώνεται αφενός δυστοκία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αφετέρου να δημιουργείται σημαντική ανισορροπία ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις ίδιες ή παρόμοιες ομάδες φαρμάκων.

ΣΦΕΕ: Συνάντηση με Πλεύρη

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Πολιτεία πως εφόσον αποδέχεται τις θεραπευτικές αποφάσεις των θεραπόντων ιατρών θα πρέπει και να τις χρηματοδοτήσει, αυξάνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και όχι να προσδοκά πως θα είναι η φαρμακοβιομηχανία εκείνη που εις το διηνεκές θα χρεώνεται τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος ή /και την ελλιπή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων», αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες, όσο δεν συμβαίνει αυτό, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η άμεση άρση του μέτρου της κατάτμησης της δαπάνης και οι άμεσες παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό το συντομότερο, τονίζοντας ότι «το τραγικότερο όλων είναι πως, παρά τις μετατροπές clawback σε rebate και τις εξοντωτικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα, η παρούσα τάση της δαπάνης οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συνολική υπέρβαση αλλά και το clawback του 2022 προβλέπονται αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σε σχέση με το 2020, γεγονός που σημαίνει και απόκλιση από το στόχο του RRF».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ