ΠολιτικήClawback 2023: Ο ΕΟΠΥΥ αναστέλλει τις δόσεις – Ικανοποίηση στον ΙΣΑ

Clawback 2023: Ο ΕΟΠΥΥ αναστέλλει τις δόσεις – Ικανοποίηση στον ΙΣΑ

- Advertisement -

Την αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης για την είσπραξη των οφειλών clawback του 2023 ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, μεταθέτοντας την ενεργοποίησή της έως την ολοκλήρωση της είσπραξης των δόσεων που αφορούν το 2022.

Την αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης για την είσπραξη των οφειλών clawback του 2023 ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, μεταθέτοντας την ενεργοποίησή της έως την ολοκλήρωση της είσπραξης των δόσεων που αφορούν το 2022.
Photo healthpharma

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποδίδει την εξέλιξη στις παρεμβάσεις του και επαναφέρει το αίτημα για συνολική αντιμετώπιση του μέτρου.

Σε αναστολή τίθεται η εφαρμογή των δόσεων clawback του έτους 2023 για τους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ, εξέλιξη που περιορίζει, τουλάχιστον προσωρινά, την ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών από οφειλές δύο διαφορετικών ετών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι προηγήθηκαν επανειλημμένες παρεμβάσεις του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η παράλληλη παρακράτηση δόσεων clawback για τα έτη 2022 και 2023 θα δημιουργούσε ασφυκτικές συνθήκες για σημαντικό αριθμό παρόχων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μια περίοδο κατά την οποία ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικές δομές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο λειτουργικό κόστος και διαρκείς επιστροφές προς τον Οργανισμό.

Τι προβλέπει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που επικαλείται ο ΙΣΑ, ο ΕΟΠΥΥ αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης του διοικητικού του συμβουλίου για τη ρύθμιση είσπραξης του ποσού αυτόματης επιστροφής των παρόχων υγείας για το 2023.

Ειδικότερα, η εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 7/15.1.2026 απόφασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 508 και αφορά τη ρύθμιση είσπραξης του clawback του 2023, αναστέλλεται έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της είσπραξης των δόσεων clawback του 2022.

Οι δόσεις για το 2022 εφαρμόζονται βάσει της υπ’ αριθμ. 215/5.9.2024 απόφασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5300.

Η απόφαση δεν συνεπάγεται κατάργηση των οφειλών clawback του 2023. Μεταθέτει, ωστόσο, την έναρξη εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης, ώστε οι πάροχοι να μην επιβαρύνονται ταυτόχρονα με δόσεις που αφορούν δύο διαδοχικά έτη.

Το αίτημα του ΙΣΑ για αποφυγή της διπλής παρακράτησης

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι είχε ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής των δόσεων του 2023 με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και μέσω επικοινωνίας του προέδρου του Συλλόγου, Γιώργου Πατούλη, με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, στις 29 Απριλίου 2026.

Στο επίκεντρο της παρέμβασης είχε τεθεί η οικονομική πίεση που θα προκαλούσε η ταυτόχρονη είσπραξη δόσεων clawback για το 2022 και το 2023. Ο Σύλλογος είχε επισημάνει ότι το μέτρο θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τους παρόχους που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να διαθέτουν περιθώρια απορρόφησης πρόσθετων παρακρατήσεων.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αποτελούν, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, κρίσιμο τμήμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς καλύπτουν καθημερινά εξετάσεις και ιατρικές ανάγκες μεγάλου αριθμού πολιτών. Η περαιτέρω οικονομική τους επιβάρυνση, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιωσιμότητα δομών που ήδη λειτουργούν υπό σημαντική πίεση.

Τι είναι το clawback και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Το clawback αποτελεί μηχανισμό αυτόματης επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ, όταν η συνολική δαπάνη υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό που έχει καθοριστεί για συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας.

Στην πράξη, όταν οι υποβαλλόμενες δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις ή άλλες υπηρεσίες ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο, η διαφορά επιμερίζεται στους παρόχους και παρακρατείται μέσω των αποζημιώσεών τους ή ρυθμίζεται σε δόσεις.

Οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών αντιδρούν εδώ και χρόνια στον συγκεκριμένο μηχανισμό, υποστηρίζοντας ότι καλούνται να καλύπτουν υπερβάσεις δαπανών τις οποίες δεν ελέγχουν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να παρέχουν εξετάσεις στους ασφαλισμένους.

Για τον ΙΣΑ, το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν οι παρακρατήσεις συσσωρεύονται και εφαρμόζονται παράλληλα για περισσότερα από ένα έτη, περιορίζοντας τη ρευστότητα των ιατρικών δομών και δυσχεραίνοντας την κάλυψη των λειτουργικών τους υποχρεώσεων.

Γιώργος Πατούλης: «Το clawback υπονομεύει τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε την εξέλιξη αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του Συλλόγου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί αποτέλεσμα των συντονισμένων παρεμβάσεων του ΙΣΑ και δίνει μία μικρή ανάσα στους παρόχους υγείας που έχουν εξαντληθεί οικονομικά από τις διαρκείς επιβαρύνσεις», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ουσιαστικές λύσεις για το άδικο και εξοντωτικό μέτρο του clawback, το οποίο εδώ και χρόνια υπονομεύει τη βιωσιμότητα των ιατρικών εργαστηρίων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει τη βασική θέση του ΙΣΑ: η αναστολή των δόσεων του 2023 προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά δεν καταργεί τον μηχανισμό ούτε αντιμετωπίζει τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις των παρόχων.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο επίκεντρο της πίεσης

Η συζήτηση για το clawback αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς μεγάλο μέρος των διαγνωστικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους παρέχεται από ιδιωτικά εργαστήρια και πολυϊατρεία που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι η διατήρηση υψηλών επιστροφών περιορίζει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν σε εξοπλισμό, προσωπικό και αναβάθμιση υπηρεσιών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η αύξηση του κόστους λειτουργίας, από τα αναλώσιμα και την ενέργεια έως τη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, καθιστά ακόμη δυσκολότερη την απορρόφηση πρόσθετων παρακρατήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναστολή της εφαρμογής των δόσεων του 2023 λειτουργεί ως προσωρινό μέτρο αποσυμπίεσης. Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, ωστόσο, ζητούν ευρύτερες παρεμβάσεις, με στόχο να περιοριστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ανοιχτό το αίτημα για συνολική λύση

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ αποτρέπει, στην παρούσα φάση, τη διπλή ταυτόχρονη επιβάρυνση των παρόχων από δόσεις clawback δύο ετών. Δεν επιλύει, όμως, το βασικό ζήτημα που θέτει ο ΙΣΑ και άλλοι φορείς του κλάδου: την ανάγκη αναμόρφωσης του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών.

Για τους παρόχους, η αναστολή αποτελεί μια περιορισμένη αλλά σημαντική χρονική διευκόλυνση. Για την Πολιτεία, επαναφέρει το ερώτημα για το πώς θα εξασφαλιστούν η οικονομική ισορροπία του ΕΟΠΥΥ, η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε διαγνωστικές υπηρεσίες και η βιωσιμότητα των δομών που καλούνται να τις παρέχουν.

Ο ΙΣΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για ουσιαστικές αλλαγές στο clawback, επιμένοντας ότι η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν μπορεί να στηρίζεται σε ένα πλαίσιο διαρκών οικονομικών επιβαρύνσεων για τους συμβεβλημένους γιατρούς και τις ιατρικές δομές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης 

Γεωργιάδης για Ταμείο Καινοτομίας: Το ιταλικό μοντέλο, το clawback και οι αντιδράσεις

Clawback: Αλλαγή στις δόσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ