Λόγω προβλημάτων παραγωγής η έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων

Σε προβλήματα παραγωγής οφείλονται οι ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Σε προβλήματα παραγωγής οφείλονται οι ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι «Λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων (αντικαρκινικών φαρμάκων), παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά».

Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ελλείψεων ο ΕΟΦ θα προχωρήσει «σε έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας».

Ο ΕΟΦ δεν δίνει καμία εξήγηση για τις ελλείψεις που καταγγέλλουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αττικής. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι οι ασθενείς περιμένουν έως και 20-25 ημέρες μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο. Αιτία της κατάστασης αυτής στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ο ΦΣΑ είναι οι ελλείψεις σκευασμάτων. Όπως τονίζει, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αφορούν φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις.

Από την άλλη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καταγγέλλει ότι πρώτη φορά λείπουν 400 φάρμακα από την αγορά.

ΦΣΑ: Κινδυνεύει η υγεία των πολιτών

Ο ΦΣΑ υποστηρίζει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών. Τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών.

«Για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών» τονίζει ο Σύλλογος.

Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο ΦΣΑ «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς. Καλούμε άμεσα την πολιτεία και προσωπικά τον Υπουργό να παρέμβουν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ