Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025, στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Δρ. Σπυρίδωνα Σαπουνά, και στελεχών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με αντικείμενο ζητήματα αρμοδιότητας του ΕΟΦ και πεδία ενίσχυσης της θεσμικής συνεργασίας με την κοινότητα των ασθενών.

Από πλευράς της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας συμμετείχαν η Πρόεδρος κα. Μέμη Τσεκούρα, η Διευθύντρια κα. Ναταλία Τουμπανάκη και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Σαμουηλίδης. Από τον ΕΟΦ, πέραν του Προέδρου, παρόντες ήταν η κα. Άννα Κατσιφή, Διευθύντρια Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων, και η κα. Αγγελική Ρομπότη, Προϊσταμένη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.
Κλινικές μελέτες και ενεργός ρόλος των ασθενών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών στις κλινικές μελέτες, καθώς και οι δράσεις και τα έργα που αναπτύσσει ο ΕΟΦ στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσίασε στον Πρόεδρο του ΕΟΦ τη Συμμαχία για την Προώθηση της Αξίας των Κλινικών Μελετών, μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΝΑΣΕΛ, του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO) και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ).
Η Συμμαχία στοχεύει στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις κλινικές μελέτες, μέσα από συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ο ΕΟΦ να παραχωρήσει την αιγίδα του στην εκστρατεία ενημέρωσης της Συμμαχίας.
Πλάνο εξωστρέφειας και ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΦ
Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ παρουσίασε το πλάνο ανάπτυξης και εξωστρέφειας του Οργανισμού, δίνοντας έμφαση στις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την ενίσχυση της διαφάνειας, τη βελτίωση της πληροφόρησης προς τους πολίτες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΦ στο εθνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα του διαλόγου
Η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής θέματα: τις ελλείψεις φαρμάκων, με αναφορά στις παρεμβάσεις του ΕΟΦ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας που έχουν συμβάλει στη σημαντική αποκλιμάκωση του φαινομένου· τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών σε επιστημονικά συνέδρια, ως εργαλείο ενίσχυσης της φωνής των ασθενών στον επιστημονικό διάλογο· καθώς και την ενίσχυση της φαρμακοεπαγρύπνησης, με έμφαση στον ρόλο των ασθενών στην αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών και στην ανάγκη σαφούς και προσβάσιμης πληροφόρησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μετάβαση στο Ηλεκτρονικό Φύλλο Οδηγιών Φαρμάκων (ePI) και στις προκλήσεις που σχετίζονται με την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στην πληροφορία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ετοιμότητα και τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών.
Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης υγείας, ως βασικής προϋπόθεσης για την ορθή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, την κατανόηση των θεραπευτικών επιλογών και την ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε και η συνεργασία στο «Αλφαβητάρι Υγείας» της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με στόχο την παροχή αξιόπιστης, επιστημονικά τεκμηριωμένης και φιλικής προς τον πολίτη πληροφόρησης.
Σταθερή θεσμική συνεργασία με επίκεντρο τον ασθενή
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας υπογράμμισαν ότι οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι κρίσιμο να σχεδιάζονται με τη συμμετοχή των ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες και τις πραγματικές ανάγκες τους. Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη σημασία της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΦ και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της ενημέρωσης και της ενεργού συμμετοχής των ασθενών σε ζητήματα που αφορούν το φάρμακο και τις ρυθμιστικές πολιτικές.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν περαιτέρω πεδία διεύρυνσης της συνεργασίας τους στο επόμενο διάστημα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα – Περιστατικά αλλαντίασης
ΕΟΦ: 251 φάρμακα σε έλλειψη και 22 σε έκτακτη εισαγωγή

