ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Ανεπανόρθωτη η οικονομική ζημία σε 2.000 γιατρούς

Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των ιδιωτών συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών για νομικές ενέργειες, χρειάστηκε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για ανακοινώσει κάτι σχετικό με τη γνωστή στάση πληρωμών των συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών, για την οποία έχουν παρέμβει και Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως τονίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

Άννα Μαστοράκου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχε πολύμηνη δήλωση προθέσεων, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας, για το θέμα της αποζημίωσης των οικογενειακών ιατρών που έφτασε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με την αγωνία τους να κορυφώνεται όσον αφορά την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Οι διαχρονικές αδικίες εις βάρος του ιδιωτικού τομέα των συμβεβλημένων ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας πρέπει επιτέλους να επιλυθούν και να εξομαλυνθούν οι πολλές ταχύτητες στο σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της προέδρου, κ. Άννας Μαστοράκου, οι αδικίες που δημιουργούν συστηματικές «αρρυθμίες» στη δημόσια ΠΦΥ είναι:
  • η μονομερής αιφνίδια καταγγελία εις βάρος των συμβάσεων 2.000 ιατρών γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής προ 1,5 έτος προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στους συμβεβλημένους ιατρούς και συνθήκες απασφάλισης του πληθυσμού με συνέπεια το συνωστισμό τους στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων ή την οικονομική τους επιβάρυνση.
  • η χειρότερη σύμβαση οικογενειακού ιατρού της Ευρώπης με αμοιβή per capita βάσει πληθυσμού ευθύνης < 1 ευρώ / ασθενή το μήνα δεν ήταν ικανή να προσεγγίσει ικανοποιητικό αριθμό ιατρών, ούτε καν τους νέους ιατρούς, οι οποίοι επέλεξαν να απέχουν από αυτήν.
  • η προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων στα πλαίσια συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ ακόμη αναμένονται.
  • ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα. Η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο. Ο ιατρός που αμείβεται με κατά πράξη και περίπτωση μηνιαία αμοιβή κτίζει το εισόδημά του ανά επίσκεψη. Ενώ ο οικογενειακός ιατρός των 300, 700, 1.500 ή 2.250 ατόμων αμείβεται με πάγια αντιμισθία 1800 ευρώ. Ασχέτως του παραγόμενου έργου, γεγονός που είναι εμφανώς άδικο.

Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει τη δημόσια ΠΦΥ σε πλαίσιο αξιοπρέπειας, παραγωγικότητας και ανάπτυξης. H σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, ως γνωστότερη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), πρέπει να αναταχθεί από την ισοηλεκτρική γραμμή που βρίσκεται σήμερα. Με αξιοπρεπείς αμοιβές Ευρωπαϊκού επιπέδου σε απόλυτη συσχέτιση με το παραγόμενο έργο. Χωρίς στάση πληρωμών και δυσβάσταχτα κουρέματα clawback.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ