Εμβόλιο – Pulse: Το 66% των πολιτών υπέρ της υποχρεωτικότητας

Ισχυρή πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων στηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Ισχυρή πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων στηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ενημέρωση των ειδικών και η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας οδήγησαν το τελευταίο δίμηνο στα εμβολιαστικά κέντρα όσους απέφευγαν έως τώρα τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, στην πλειονότητα τους δεν σκοπεύουν να αλλάξουν άποψη, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει θέση.

Στην δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, φαίνεται η «ακτινογραφία» της στιγμής, όσον αφορά στις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις εξελίξεις της πανδημίας και δη σε στιγμή έξαρσης των κρουσμάτων.

Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν όσοι εμβολιάστηκαν το τελευταίο δίμηνο για ποιος ήταν ο λόγος που συνέβαλε περισσότερο στο να αλλάξουν άποψη.

«Ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες»

Το 38% απάντησε «η ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες», το 24% «η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας», το 19% «η ανησυχία για την υγεία την δική μου και της οικογένειας», το 6% «η υποχρεωτικότητα στην εργασία», το 6% «τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους».

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas0

Στην επόμενη κάρτα υπάρχει ερώτηση που απευθύνεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο: Ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί -ίσως- να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε;

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas2

Το 48% παραμένει σε απόλυτη άρνηση καθώς απαντά «τίποτα!). Το 25% δηλώνει «περισσότερη ενημέρωση», ενώ ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων με χαμηλά ποσοστά.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο (εκπαίδευση, εστίαση, μέσα μεταφοράς), το 66% τάσσεται υπέρ ενώ το 20% κατά.

Η κατηγορία των ανθρώπων που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, είναι κατά 78% οι συνταξιούχοι, κατά 65% όσοι/όσες ασχολούνται με τα οικιακά, κάτά 62% οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά 59% τόσο οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κατά 57% όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas2

Pulse: δηΨηφοφόροι και υποχρεωτικότητα

Όσον αφορά στις κομματικές προτιμήσεις, το 77% των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, το 63% του ΣΥΡΙΖΑ, το 83% του ΚΙΝΑΛ, το 59% του ΚΚΕ, το 49% της Ελληνικής Λύσης και το 53% του ΜεΡΑ25.

Υπέρ της επιβολής και επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου τάσσεται το 56% ενώ «όχι» απαντά το 30%. Το 14% δεν έχει άποψη.

Στην ηλικιακή κατανομή αυτού του ερωτήματος, είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερες γίνονται οι ηλικίες, τόσο περισσότερο τάσσονται υπέρ των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Στην ίδια ερώτηση, το 71% των συνταξιούχων τάσσεται υπέρ των επιπλέον μέτων, ενώ το μικρότερο ποσοστό (49%) καταγράφεται σε όσους εργάζονται στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στην κομματική προέλευση, υπέρ των επιπλέον μέτρων είναι το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ την ίδια θέση έχει το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με το 43% μάλιστα να είναι κατά.

Το 77% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 είναι κάτω του 50%.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas6

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 62% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 14% λίγο ή καθόλου.

Στην καταλληλότα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 24%.

Το 32% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα με διψήφια διαφορά, ενώ το ΚΙΝΑΛ καταγράφει μικρή άνοδο.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 9,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ υπάρχει κι ένα 13,5% στην γκρίζα ζώνη.

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas10

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 10%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜεΡΑ25 3% και οι Ελληνες ΓΤΠ 1,5%. Το 7,5% απαντά «άλλο κόμμα», ενώ το 9,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η ΝΔ έχει συσπείρωση 73%, ο ΣΥΡΙΖΑ 66% και το ΚΙΝΑΛ 73%.

Η ταυτότητα της έρευνας Pulse

dimoskopisi-giati-allaxe-apopsi-merida-anemvoliaston-to-66-yper-tis-ypochreotikotitas28

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ