Ελευθερίου: Ζητά ανάκληση της απόφασης για τα εμβόλια απ’ τον Κικίλια

Την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Ελευθερίου προκαλεί παρέμβαση -όπως επισημαίνει- του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη κατά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την απόφαση εκτέλεσης εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς.

Την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Ελευθερίου προκαλεί παρέμβαση -όπως επισημαίνει- του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη κατά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την απόφαση εκτέλεσης εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε δημόσια ανάρτηση του ο κ. Γιώργος Ελευθερίου Γ.Γ. του ΠΙΣ, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως:

Η παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη κατά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο ΣτΕ και υπέρ της απόφασης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθού που δίνει το δικαίωμα να εκτελούν οι φίλοι φαρμακοποιοί εμβολισμούς, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη, προκαλεί οργή και απογοήτευση στο σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας.

Καλώ τον Υπουργό Β. Κικίλια να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση Ξανθού για τους εμβολιασμούς, να δώσει στη δημοσιότητα τα μνημόνια που φαίνεται να έχει υπογράψει με τους φαρμακοποιούς και να απαγορεύσει τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, έτσι όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Εάν δεν το πράξει, η ευθύνη πιθανών επιπλοκών και θανάτων στους ασθενείς θα βαραίνει τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, η απόφαση του υπουργείου Υγείας, που φέρει την υπογραφή του κ. Κοντοζαμάνη:

Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Με απόφαση το Υπουργείο Υγείας ύστερα από γνώμη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθορίζονται ειδικότερα οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία της προαναφερόμενης πιστοποίησης.

Κατ’ εξουσιοδότηση της παραπάνω διάταξης εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ως αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών, προκειμένου να διενεργούν στα φαρμακεία εποχικό εμβολιασμό και να χορηγούν αντιτετανικό ορό στους πολίτες. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Τη διαδικασία εκπαίδευσης και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών. Από κοινού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε νόμιμα και είναι επαρκώς εξειδικευμένη και δεν καταργεί την άσκηση της ιατρικής αυτής πράξης από τους ιατρούς, αλλά συνεπικουρεί στην άμεση πρόληψη των νόσων στον ευρύτερο πληθυσμό της επικράτειας.

Τη διενέργεια εμβολιασμού ασκούν σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και οι επαγγελματίες υγείας. Χορήγηση αντιτετανικού ορού εκτελούν και οι νοσηλευτές – Επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων α) νοσηλευτικής … γ) επισκεπτών και επισκεπτριών υγείας.

Συνεπώς οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε κάθε περίπτωση δεν θίγεται το κύρος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος.

Με τις διατάξεις της προσβαλλόμενης ΥΑ διασφαλίζεται ότι η διενέργεια εποχικού εμβολιασμού θα γίνεται από φαρμακοποιούς. Προϋπόθεση να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση με τη μέθοδο e-learning (δόκιμη εκπαιδευτική μέθοδος) και σχετική πιστοποίηση. Κατοχυρώνοντάς πληρέστερα την υγεία των πολιτών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ