ΠολιτικήΕΕ: Τέλος στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για Ρωσία

ΕΕ: Τέλος στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για Ρωσία

- Advertisement -

Ανέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνεργασία και τα ερευνητικά προγράμματα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνεργασία και τα ερευνητικά προγράμματα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος οκτώ προγράμματα συνεργασίας με τη Ρωσία, συνεισφέροντας συνολικά 178 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές.

Η αναστολή της συνεργασίας σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν περαιτέρω πληρωμές στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων.

Οι Βρυξέλλες διέκοψαν επίσης δύο προγράμματα συνεργασίας με τη Λευκορωσία, τα οποία είχαν συνολικό προϋπολογισμό 257 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια χωριστή εξέλιξη, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία με ρωσικές οντότητες σε τομείς έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο των υφιστάμενων έργων παγώνουν και δεν μπορούν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ρωσικούς οργανισμούς σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε η Κομισιόν.

Ωστόσο, κανένα έργο στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα, το Horizon Europe, δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής ρωσικούς οργανισμούς.

Προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη χορήγηση επιχορηγήσεων σε τέσσερα έργα στα οποία συμμετέχουν ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί, αλλά οι εργασίες αυτές έχουν πλέον ανασταλεί.

Σεβασμός των ελευθεριών

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε: «Η συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της έρευνας στηρίζεται στον σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που αποτελούν τη βάση της αριστείας και της καινοτομίας. Η αποτρόπαια στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί επίθεση κατά των ίδιων αυτών αξιών. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να τερματίσουμε τη συνεργασία μας με τη Ρωσία στον τομέα της έρευνας.»

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί επίθεση κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, στην οποία βασίζεται η πολιτιστική έκφραση, η ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία και η επιστημονική συνεργασία. Επομένως, αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε πλέον σε έργα συνεργασίας με ρωσικές οντότητες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Ταυτόχρονα, διατηρούμε τη δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε τη συνεχή επιτυχή συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και στο πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ. Μέλη της ουκρανικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας αποτελούν βασικούς συμμετέχοντες στα προγράμματα-πλαίσια της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία εδώ και 20 χρόνια και έχουν επιδείξει αριστεία και πρωτοπορία στον τομέα της καινοτομίας.Έχουμε λάβει διοικητικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι επιτυχημένοι Ουκρανοί και οι επιτυχημένες Ουκρανές δικαιούχοι μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ