• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Ανάσα» στις φαρμακευτικές εταιρείες που πιέζονται από το δυσβάσταχτο clawback αναζητά η Αριστοτέλους, το οποίο και ήταν ιδιαίτερα αυξημένο για το 2018, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη διάρκεια της ομιλίας του στην κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ειδικά φέτος είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της υπέρβασης και ένα δυσβάσταχτο clawback το οποίο το έχουμε συζητήσει αυτές τις μέρες και για το οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα αναζητήσουμε μια διορθωτική κίνηση και ένα μέτρο που θα εκτονώσει αυτή την πίεση που έχει δημιουργηθεί».

Ως προς την κατεύθυνση ταχύτερης λύσης στο χρόνιο θέμα του clawback, παράγοντες της αγοράς κρίνουν πως συντέλεσε και η απόφαση της Φαρμασέρβ-Lilly να μην διαθέτει δύο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1Α στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λόγω των υπέρογκων επιστροφών rebate και clawback. Ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με την διοίκηση της Φαρμασέρβ-Lilly αλλά και της MSD που είχε εκφράσει και αυτή με επιστολή της, τη δυσαρέσκεια της για τη φαρμακευτική πολιτική. Ο υπουργός δεσμεύτηκε στις εταιρείες ότι θα βρει λύση εντός 15 ημερών.

Αντικειμενικές δυσκολίες

Κατά την ομιλία του χθες στην ΠΕΦ ανέφερε πως «αντιλαμβάνομαι απολύτως τις αιτιάσεις των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας όλου του φάσματος για την τρομερή δυσκολία που δημιουργεί με κίνδυνο για την βιωσιμότητα τους η υπέρβασή της δαπάνης και άρα ο μεγάλος όγκος επιστροφών σε rebate και clawback. Θεωρώ ότι αυτά είναι αντικειμενικές πραγματικότητες και αντικειμενικές δυσκολίες».

Αναγνώρισε επίσης ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο ο κλάδος έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ και έχει ταλαιπωρηθεί από τις επώδυνες παρενέργειες «μιας ανελαστικής δημοσιονομικής πολιτικής που ασκήθηκε πολλές φορές με ιδιαίτερη στόχευσή στον τομέα του φαρμάκου και το βασικό πρόβλημα ξεκινάει από το ότι έχουμε πολύ χαμηλή δημόσια δαπάνη για το φάρμακο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Ξανθό η απάντηση στο κρίσιμο θέμα της αυξανόμενης δαπάνης και του ελέγχου της ζήτησης στο φάρμακο είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Μηχανισμός αξιολόγησης

Τα μέτρα αυτά όπως είπε είναι μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί όσο γίνεται πιο παραγωγικά όπως είπε, ο μηχανισμός διαπραγμάτευσης των νέων φαρμάκων, τα ενσωματωμένα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και τα υπό εκπόνηση μητρώα ασθενών.

«Όλα αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν συνδυαστικά ώστε να πετύχουμε τον αναγκαίο έλεγχο της ζήτησης και την ορθολογικότερη κατανομή αυτής της φαρμακευτικής δαπάνης και βεβαίως αυτό που αναζητούμε από φέτος είναι μια δικαιότερη κατανομή του υψηλού clawback το οποίο έχει προκύψει αυτά τα χρόνια» είπε ο κ. Ξανθός.

Βέβαια ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «δεν θα αποζημιώνεται κανένα φάρμακο στη χώρα αν πρώτα δεν αξιολογηθεί και δεν γίνει διαπραγμάτευση για μιας βιώσιμης τιμής για το ασφαλιστικό σύστημα και για το κράτος».

Όσο για την ανάγκη για τη στήριξη και τη σταδιακή ενδυνάμωση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μέριμνα ανακούφισης αντίστοιχα και για την καθημερινότητα των πολιτών. Ενώ θα πρέπει να γίνει μια ορθολογική διαχείριση αυτής της περιορισμένης δαπάνης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο χώρος του φαρμάκου είναι ένας προνομιακός χώρος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι ένα πεδίο που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλής ειδίκευσης και δίνει προστιθεμένη αξία αλλά και συμβάλει στην άνοδο του ΑΕΠ. Άρα εξορισμού είναι ένα τομέας στρατηγικής προτεραιότητας.

Υπεύθυνη στάση

Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχουμε επιτροπή στο υπουργείο στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο χώρο του φαρμάκου.

«Στη διακομματική επιτροπή στη Βουλή που συμμετέχουν οι πολιτικές δυνάμεις και που αυτή τη περίοδο έχει πολλαπλές συνεδριάσεις πραγματοποιήσει ακούγοντας τους κοινωνικούς φορείς και προσπαθώντας να συνθέσει μια ενιαία εθνική στρατηγική ιδιαίτερα για το χώρο του φαρμάκου. Αυτά είναι πολύ σημαντικά δίνουν ένα στίγμα μεγαλύτερης σοβαρότητας θεσμικής της χώρας και μιας πιο υπεύθυνης στάσης από όλους μας. Θεωρώ ότι οφείλουμε αυτή τη δύσκολή περίοδο και σε μια δύσκολη χρονιά να επιδείξουμε την μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων» κατέληξε ο υπουργός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα