ΚαινοτομιαD. Duret: Ιδιαιτέρως τραγική έως καταθλιπτική η κατάσταση στην Ελλάδα

D. Duret: Ιδιαιτέρως τραγική έως καταθλιπτική η κατάσταση στην Ελλάδα

- Advertisement -

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι “ιδιαιτέρως λεπτή, τραγική έως και καταθλιπτική επειδή υπάρχουν τεράστιοι οικονομικοί περιορισμοί” σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Didier Duret, Chief Investment Officer, ABN AMRO Private Banking στο πλαίσιο του συνεδρίου «The future of healthcare in Greece» σκιαγραφώντας την επίδραση της τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας.
Παρόλα αυτά, “έχουμε τεχνολογίες ώστε να μετατρέψουμε τα στοιχεία της κρίσης σε στοιχεία ευκαιρίας” όπως τονίζει ο Chief Investment Officer, ABN AMRO Private Banking, «εντοπίζοντας» τεχνολογίες για την ανάπτυξη θεραπειών, την αξιολόγηση δεδομένων αλλά και την καθημερινή ιατρική πρακτική.
Όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια τεράστια επανάσταση που ξεπερνά την προηγούμενη επανάσταση στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας και αφορούσε στις απεικονιστικές διαγνωστικές μεθόδους. Σήμερα μιλούν όλοι για τα Big Data, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές «δεξαμενές» και είναι δύσκολο να ενσωματωθούν σε έναν φορέα.
Η τεχνολογία λοιπόν είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις προκλήσεις. Η βιοτεχολογία μάλιστα, είναι το νέο μεγάλο θέμα στην υγειονομική περίθαλψη όπου υπάρχουν σημαντικές υπεραξίες, σε αντίθεση με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που παρουσιάζουν σταδιακή συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, λόγω της λήξης πατεντών, αλλά και της επικέντρωσης κυρίως στις πιο διαδεδομένε ασθένειες.
Οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι πλέον οι ηγέτες στον τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Duret, υπεραξία υπάρχει στη βιοτεχνολογία, στις μικρότερες εταιρείες που παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη.

Μικρότερα κόστη
Οι εταιρείες πιέζονται για μικρότερα κόστη, επειδή πρέπει να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων, όχι μόνο λόγω των γενοσήμων αλλά και εξαιτίας των νέων παικτών που μειώνουν τα κόστη. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες. Μέσα από τη λιτότητα μπορεί να αναδειχτεί η καινοτομία. Οι μικρές εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις βιοτεχνολογίας για ασθενείς που δεν μπορούν να τις προσφέρουν οι μεγάλες φαρμακευτικές.
Μικρές εταιρείες «μικροεργαστήρια» μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση. Οι τράπεζες μπορούν να συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους πώς θα στρέψουν τα κεφάλαια τους στην καινοτομία.
Ο κ. Duret αναφέρθηκε επίσης στους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι νέοι ιατροί, οι οποίοι σήμερα «είναι περισσότερο επιχειρηματίες» σε σχέση με το παρελθόν. Αυξάνονται οι ιατροί που μπαίνουν στο χώρο και αναζητούν ψηφιακές λύσεις. Δικτυώνονται και κάνουν σημαντική χρήση της τεχνολογίας. Είναι πιο θετικοί στη χρηματοδότησή τους.

Ιδιωτικές κλινικές
Τέλος, αναφέρθηκε και στους ξένους επενδυτές που αγοράζουν ελληνικές ιδιωτικές κλινικές. «Υπάρχει παγκοσμίως ζήτηση για περίθαλψη. Να δημιουργηθούν ιδιωτικά και δημόσια οχήματα για επενδύσεις και ξένων στην Ελλάδα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το γερμανικό ταμείο που θέλει να επενδύσει στο εξωτερικό. Θέλουν να επενδύουν σε «κοινωνικές» επιχειρήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σ’ αυτό. Υπάρχουν φυσικά και οι κλασικοί επενδυτές, στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας, για παράδειγμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ