Χαρδαλιάς: Τα μέτρα για το Πάσχα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας παράλληλα πως ανοίγουν από αύριο τα malls, τα εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη τη χώρα αλλά και η εστίαση.

Τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας παράλληλα πως ανοίγουν από αύριο τα malls, τα εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη τη χώρα αλλά και η εστίαση

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στις 3 Μαΐου ανεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις εστίασης αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους και η κυβέρνηση επιστρατεύει τη διενέργεια self test για τους εργαζομένους, δύο φορές την εβδομάδα.

Από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια.

Αυτό ανακοίνωσε επισήμως η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς:

Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό. Διαφορετικό σε σχέση με το πώς συνηθίζαμε να το γιορτάζουμε, διαφορετικό όμως και σε σχέση με το περσινό. Γιατί μπορεί να καλούμαστε να το γιορτάσουμε με κάποιους περιορισμούς -μακριά από το χωριό μας, και ίσως όχι παρέα με όλους όσοι θα θέλαμε να είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες- θα μπορέσουμε όμως να παρακολουθήσουμε από κοντά τις λειτουργίες τις Άγιες αυτές ημέρες και να μοιραστούμε το γιορτινό τραπέζι έστω με μερικά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ήδη γνωρίζετε, για τις επόμενες ημέρες ισχύουν τα εξής:

– Όσον αφορά στη λειτουργία των Εκκλησιών μας:

o Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

o Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους,

o ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

o Τέλος, σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κλπ.).

Χαρδαλιάς: Χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

– Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

– Την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

– Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

o Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

o Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

o Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

o Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

o Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή στο εξής σημείο: δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Χαρδαλιάς: Συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

Επαναλαμβάνω: μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σχετικά με την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν. και οι χώροι εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
Επίσης, στη σημερινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ:

– της λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη και με τη μέθοδο click in shop.

– Και της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και
– των κέντρων αισθητικής
από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου.

Θυμίζουμε ότι η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή SMS στο 13032.

Χαρδαλιάς: Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

Στη συνέχεια, ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, μετά τη. συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Επιτροπή ομόφωνα κατέληξε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί:
• η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας,
• η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
• η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και
• ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατεβαίνουν. και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι ακόλουθες περιοχές:
• Η Χίος
• Οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
• ο Δήμος Ερέτριας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,
• ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,
• ο Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και
• ο Δήμος Ρόδου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Κατανοούμε ότι μπορεί να μοιάζει δύσκολο, δεδομένης της κούρασης. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί ένα ασφαλές Πάσχα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Γιατί με το να φανούμε συνεπείς και να κάνουμε υπομονή μερικές μέρες ακόμα, θα. διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να υλοποιήσουμε τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με πολύτιμο σύμμαχο τον εμβολιασμό, πλησιάζουμε προς το τέλος της προσπάθειάς μας. Διανύουμε την τελευταία φάση της, η οποία μπορεί να μοιάζει πιο απαιτητική, μας οδηγεί όμως στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας όπως τη γνωρίζαμε πριν τον κορωνοϊό. Για να κάνουμε ξανά Πάσχα στο χωριό, όπως συνηθίζαμε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Νίκος Χαρδαλιάς Νίκος Χαρδαλιάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ