ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΑβραμίδης: Ντροπή για την μη ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα...

Αβραμίδης: Ντροπή για την μη ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα…

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Είναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις η μη ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «ο κλάδος θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

"Είναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις αποτελεί η μη ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ", όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι "ο κλάδος θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων".

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι νοσηλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένος ότι έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση, διότι δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για ένταξη τους στα ΒΑΕ, τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, τη μονιμοποίηση των επικουρικών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Είναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει η μη ένταξη των νοσηλειών στα ΒΑΕ, διότι είναι ένα διαχρονικό μας αίτημα. Κάναμε υπομονή λόγω της δύσκολης κατάστασης της πανδημίας, πια έχουμε ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας και θα προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμίδης.

Χορτάσαμε υποσχέσεις

«Χθες περιμέναμε κάποιες εξαγγελίες από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών. Περιμέναμε κάτι χειροπιαστό γιατί ένα χρόνο τώρα έχουμε χορτάσει υποσχέσεις. Το μόνο που ανακοίνωσε τελικά ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ήταν η άρση των αναστολών των κανονικών αδειών που υπήρχε λόγω της πανδημίας. Ένα νόμιμο δικαίωμα ο υπουργός μας το έδωσε ως «δώρο» αλλά δυστυχώς ακόμα και αυτό το «δώρο» δεν είμαστε σε θέση να το λάβουμε. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η υποστελέχωση που για να πάρει δύο εβδομάδες. άδεια το καλοκαίρι ένα νοσηλευτής θα πρέπει οι υπόλοιποι συνάδελφοι του να δουλεύουν χωρίς ρεπό».

Στο 40% οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ σε νοσηλευτές αγγίζει το 40% ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ που παρουσίασε ο ταμίας της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ κ. Λάμπρος Μπίζας, μόλις 3,4 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους διαθέτει η Ελλάδα, την ώρα ο που μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 8,4 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα του πληθυσμού.

«Ακόμα και αν προσλαμβάνονται 5.000 νοσηλευτές που αντιστοιχούν στις κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ θα φτάναμε στους 4 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους και πάλι δεν θα καλύπτονταν οι ανάγκες του πληθυσμού. Πρέπει να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις που μειώθηκαν από τις κυβερνήσεις στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Επειδή δεν μπορούσαν να απολύουν δημοσίους υπάλληλους οι κυβερνήσεις μείωναν τις οργανικές θέσεις και το πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα» επισήμανε ο κ. Μπίζας.

Δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών

«Οι προσλήψεις που επικαλείται ο υπουργός υγείας και ο πρωθυπουργούς αφορούν επικουρικό προσωπικό και πολύ από αυτούς είναι με τρίμηνες συμβάσεις για την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων. Εμείς περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. Οι επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» επεσήμανε ο κ. Αβραμίδης. Επίσης η ΠΑΣΥΝΟ –ΕΣΥ ζητά εκτός από την μονιμοποίηση των 3.800 με 4.000 επικουρικών και την πρόσληψη των 1.1800 ειδικευομένων νοσηλευτών με την προκήρυξη θέσεων ανάλογες με τις ειδικότητες τους.

Δημιουργία κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ

Η ίδρυση κλάδου νοσηλευτών στο ΕΣΥ είναι ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα των νοσηλευτικών φορέων. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι θα μπορέσει να αλλάξει προς το καλύτερο η διαδικασία προσλήψεων των νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Τον περσινό Μάϊο διάταξη που ρύθμιζε τη σύσταση του κλάδου Νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ και τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου για τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών. Η διάταξη όμως τελικά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

«Η δημιουργία του κλάδου των νοσηλευτών ΕΣΥ ήταν εξαγγελία του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας. Πέρσι τέτοια εποχή που μας είχε καλέσει ο υπουργός Υγείας και είπε ότι θα συσταθεί ο κλάδος φοβούμενος αντιδράσεις. και από άλλους επαγγελματίες υγείας που ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό πήρε πίσω τη δέσμευσή του» επεσήμανε ο κ. Αβραμίδης.

Η σύσταση του κλάδου είναι πολύ σημαντική όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ διότι οι νοσηλευτές για να προσληφθούν στο ΕΣΥ υπάγονταν στις διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι προσλήψεις τους γίνονται μέσω ΑΣΕΠ μια διαδικασία που θεωρείται αδιάβλητη, αλλά και πάρα πολύ χρονοβόρα. Από την έναρξη μιας προκήρυξης μέχρι και το διορισμό ενός νοσηλευτή. μπορεί να χρειαστούν έως τρία με τέσσερα χρόνια

Με τη σύσταση του, ο κλάδος θα είχε τη δυνατότητα να γίνονται οι προσλήψεις πιο γρήγορα μέσω άλλων διαδικασιών. Όπως το σύστημα των κρίσεων που υπάρχει για τους γιατρούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ