Αποστολίδης: Η αγορά φαρμάκου και η επένδυση στην Καινοτομία

Τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για το σύνολο της αγοράς φαρμάκου από την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα του σήμερα και τις αυξανόμενες ανάγκες του αύριο επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης στο πλαίσιο του 18ου συνεδρίου HealthWorld.

Τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για το σύνολο της αγοράς φαρμάκου από την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα του σήμερα και τις αυξανόμενες ανάγκες του αύριο επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης στο πλαίσιο του 18ου συνεδρίου HealthWorld

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ομιλίας του: «Από το 2019 και μετά, ασθενείς και επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύπτουμε, κάθε χρόνο, ένα χρηματοδοτικό κενό. Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζουμε ότι θα κυμαίνεται κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Μιας και ο ρυθμός αύξησης της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται στο 3% μεσοσταθμικά κάθε χρόνο. Ενώ η επιπλέον ετήσια συμβολή της πολιτείας περιορίζεται στα όρια της αύξησης του ΑΕΠ. Αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2% για τα έτη 2019 και 2020».

Δομή του clawback

«Για να απαντήσουμε στην πρόκληση αυτή, δεν αρκούν τα εργαλεία εξορθολογισμού της αγοράς φαρμάκου που έχουμε στη διάθεσή μας, για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί λειτουργούν κατά βάση απολογιστικά και δεύτερον γιατί η δομή του clawback οδηγεί την πολιτεία σε ρόλο παθητικού παρατηρητή. Νομίζω, άλλωστε, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο καμία νέα θεραπεία δεν έχει εισέλθει στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα η δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο απ’ ότι στο παρελθόν» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie κ. Πασχάλης Αποστολίδης αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ελλάδα ώστε να δοθούν ρεαλιστικές λύσεις, σε διπλή κατεύθυνση. Αφενός, στην ανάγκη πρόβλεψης και τεκμηρίωσης των επιπλέον πόρων που χρειάζονται σε ετήσια βάση ώστε να εισέλθουν ομαλά οι νέες καινοτόμες θεραπείες στην αγορά. Αφετέρου στην παροχή του απαραίτητου χρόνου και των απαιτούμενων κινήτρων στην πολιτεία. Ώστε να ελέγξει τη ζήτηση και να εξορθολογήσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Στη βάση κοινά αποδεκτών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

«Κλειδί στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσουν δύο βασικοί παράγοντες. Η διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτείας και επιχειρήσεων και κυρίως η μετατροπή των τιμωρητικών πολιτικών του σήμερα, σε επενδυτικά κίνητρα για την καινοτομία του αύριο», κατέληξε ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie,  κ. Αποστολίδης.

Σχετικά με την AbbVie

Η AbbVie είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία προσανατολισμένη στην έρευνα. Δέσμευσή της αποτελεί η ανάπτυξη καινοτόμων, προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες παγκοσμίως.

Αποστολή της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της στην καινοτομία. Ώστε να βελτιώσει σημαντικά τις θεραπείες σε τέσσερις θεραπευτικές κατηγορίες. Την ανοσολογία, ογκολογία, ιολογία και νευρολογία.

Σε περισσότερες από 75 χώρες, οι άνθρωποι της AbbVie εργάζονται καθημερινά για να εξελίξουν τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς παγκοσμίως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ