ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΑνοίγει ο φάκελος φάρμακο σε συνάντηση Κικίλια με ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF

Ανοίγει ο φάκελος φάρμακο σε συνάντηση Κικίλια με ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Τη συζήτηση για τον τομέα του φαρμάκου ανοίγει το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα συναντήσει διαδοχικά τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF).

Τη συζήτηση για τον τομέα του φαρμάκου ανοίγει το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς, ο οποίος θα συναντήσει διαδοχικά τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forrum (PIF).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι πρώτες αυτές επίσημες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Υγείας δεν αναμένεται να διαρκέσουν πάνω μισή ώρα για κάθε θεσμικό φορέα του φαρμάκου, αφού την ίδια μέρα ο κ. Κικίλιας θα έχει συναντήσεις με άλλους 14 φορείς της υγείας.

Στη κατεύθυνση αυτή ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας «κρατάει μικρό καλάθι» για το περιεχόμενο των συναντήσεων. Τις χαρακτηρίζει «εθιμοτυπικές» και «αναγνωριστικές». Εκφράζοντας παράλληλα και μια αγωνία για το πρόκειται να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου με την τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα.

Ως γνωστόν με τη νέα νομοθεσία που φέρει την υπογραφή του Α. Ξανθού η ανατιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται πλέον μία φορά το χρόνο και όχι δύο. Η ανατιμολόγηση όμως για το 2019 πάγωσε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Υπό των φόβο των αντιδράσεων της τότε αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης. Έκανε λόγω για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα που είναι «δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία».

Ο νόμος Ξανθού προβλέπει ότι για να τιμολογηθούν τα φάρμακα θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης. Αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει πριν.

Αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Υγείας με το νέο μοντέλο τιμολόγησης από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αναμένεται αύξηση των τιμών σε 2.061 φάρμακα, μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές σε 1.428 φάρμακα. Σε επιστολή που είχε στείλει ο Ανδρέας Ξανθός προς τους Συλλόγους Ασθενών, ανέφερε ότι από τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25% συμμετοχή), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση. Αυτό αφορά στην πλειονότητά τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ.

Η διαδικασία της ανατιμολόγησης όμως εξόργισε και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο ΣΦΕΕ και το PIF επισημαίνουν με ανακοίνωση τους ότι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς». Οδηγώντας πρακτικά σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων, από αυτές που ορίζει ο νέος νόμος τιμολόγησης.

Οι φαρμακευτικές ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις στο ισχύον σύστημα τιμολόγησης. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Κικίλιας – Κοντοζαμάνης) δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία για το φάρμακο. Αλλά μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις του υπουργείου στο θέμα αναμένουν να αποκομίσουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών στη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων.

Τη συζήτηση για τον τομέα του φαρμάκου ανοίγει το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα συναντήσει διαδοχικά τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF).

Ανεξέλεγκτο το clawback

Μείζον θέμα για το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης αποτελεί η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης. Φαινόμενο που οδηγεί σε υπέρογκες υπερβάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει ζητήσει την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα. Εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από αυτόν. Αλλά και μείωση της επιβάρυνσης για όσες εταιρείες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη αναμένεται να κλείσει το 2019 στα 750 εκατ. ευρώ, όταν το 2018 έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Και το νοσοκομειακό στα 400 εκατ. ευρώ όταν το 2018 έκλεισε στα 260 εκατ. ευρώ. Η δραματική αύξηση του clawback έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ιδιαίτερα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα τεθεί εκ νέου ως θέμα στη συνάντηση με τον κ. Κίκιλια η κατανομή του clawback, σε κάθε κατηγορία φαρμάκων όποτε θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.

Ενώ από την πλευρά των πολυεθνικών θα τεθεί το αίτημα στον υπουργό Υγείας (Β. Κικίλιας) για κατάργηση του τέλους ύψους 25% επί της τιμής των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στόχος είναι αυτά να ενταχθούν στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων

Στο σύνολο τους οι φαρμακευτικές θα ζητήσουν την κατάργηση της καταβολής αναδρομικού rebate για τα έτη 2006-2008. Rebate που τους επέβαλε με σχετική τροπολογία η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ