ΠολιτικήΑνεμβολίαστοι: Έχουν θέση στο ΕΣΥ; Η πορεία της πανδημίας αποφασίζει

Ανεμβολίαστοι: Έχουν θέση στο ΕΣΥ; Η πορεία της πανδημίας αποφασίζει

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αντιδράσεις προκαλεί η πάγια θέση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, αναφορικά με τις απολύσεις των υγειονομικών από το ΕΣΥ, με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων ανά τη χώρα να επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, καθώς όπως αναφέρουν «τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την μετάλλαξη Όμικρον».

Αντιδράσεις προκαλεί η πάγια θέση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, αναφορικά με τις απολύσεις των υγειονομικών από το ΕΣΥ, με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων ανά τη χώρα να επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, καθώς όπως αναφέρουν «τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την μετάλλαξη Όμικρον».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την πανδημία να βρίσκεται σε φάση αποδρομής στη χώρα μας και τη σταδιακή επιστροφή των εμβολιασμένων προς την κανονικότητα, εξακολουθούν να παραμένουν τα ερωτήματα για τις εργασιακές σχέσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Θα επιστρέψουν στις εργασιακές τους σχέσεις ή θα απολυθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας;

Πρακτικά, το ερώτημα θα απαντηθεί στην πράξη έως 31 Μαρτίου, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. Βέβαια, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε για ακόμα μια φορά την προηγούμενη εβδομάδα πως εισήγησή του είναι η απόλυση των εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν.

Ελαστικότητα στην… αυστηρότητα

Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων ανά τη χώρα σε «πηγαδάκια» συζητήσεων φαίνονται αρκετά πιο ελαστικοί ως προς την αυστηρότητα εφαρμογής του μέτρου, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάγκη αναθεώρησης του.

Στις αιτιάσεις τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η μετάλλαξη Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά την προστασία του εμβολίου από τη μόλυνση. Πλέον και οι εμβολιασμένοι δεν προστατεύονται. Βέβαια δεν νοσούν βαριά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Επομένως έχει εκλείψει αυτό το επιχείρημα κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά στην κοινότητα. Από κει και πέρα προκύπτει ένα θέμα αρχής. Γενικά ο χώρος της υγείας λειτουργεί με κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν υπάρχει μία επιστημονική συναίνεση ότι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από την πανδημία είναι το εμβόλιο προκύπτει έλλειμμα συμμόρφωσης σε έναν κανόνα δημόσιας υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απολογηθούν και να τεκμηριώσουν τη συμπεριφορά τους. Αν σε ένα σύστημα υγείας ο καθένας διατυπώνει τη δική του άποψη τότε υπάρχει μείζον πρόβλημα».

Την ίδια στιγμή, λιγότερο διπλωματική θέση έχει εκπρόσωπος νοσοκομειακών γιατρών μιλώντας στο healthpharma.gr επισημαίνοντας πως «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται από την πλευρά του υπουργείου αυτή η επίθεση στους υγειονομικούς. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μένος. Το να επιμένει η πολιτική ηγεσία στις απολύσεις ενώ έχουν ανατραπεί τα δεδομένα και παράλληλα έχει απομείνει μία πολύ μικρή μερίδα υγειονομικών που είναι ανεμβολίαστοι, δεν έχει νόημα».

Οι πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο πλέον δεν είναι αμελητέες και σίγουρα αναζητείται διπλωματική λύση. Ωστόσο, στο επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 3.700 ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επιδημιολογικοί δείκτες και κανονικότητα

Παρά τη σταθερή υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και στους ανεμβολίαστους να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, μετά και την άρση του μέτρου το περασμένο Σάββατο.

Αναλόγως δρομολογείται και η επάνοδος στην κανονικότητα για τους τουρίστες. Από τις 15 Μαρτίου καταργείται η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από τους επισκέπτες όλων των χωρών για την είσοδό τους στην Ελλάδα και τίθενται σε ισχύ επικαροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά λεωφορεία και καταλύματα.

Αλλαγές αναμένονται και στους διαγνωστικούς ελέγχους (testing) των πολιτών. Ειδικότερα, ο διαγνωστικός έλεγχος κορωνοϊού θα περιοριστεί σε όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid-19 και στις ευπαθείς ομάδες. Δεν θα είναι πλέον εκτεταμένος σε ασυμπτωματικούς πολίτες, όπως γίνεται τον τελευταίο ένα χρόνο, μέσω των rapid test και της δωρεάν διάθεσης self test. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να βαδίσει σύντομα και η Ελλάδα στην πεπατημένη της Ευρώπης όπου δεν θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους -έχει αποκλειστεί κάθε συζήτηση για άρση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους.

Εμβολιαστική φαρέτρα

Η έναρξη των εμβολιασμών με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax σηματοδοτεί τη μετάβαση και στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία». Οι ειδικοί ευελπιστούν το νέο σκεύασμα έναντι της λοίμωξης covid-19 που όμως έχει αναπτυχθεί με τεχνολογία εμβολίων της δεκαετίας του 1980, όπως π.χ. της ηπατίτιδας, της γρίπης κα., να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων παραμένουν δύσπιστοι αναφορικά με την προστασία του εμβολιασμού με σκεύασμα mRNA. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Μαρία Θεοδωρίδου «μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο προς δυο κατευθύνσεις, να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα».

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax όπως και εκείνο που αναμένεται τον ερχόμενο μήνα, των Sanofi – GlaxoSmithKlein, εμπλουτίζουν την εμβολιαστική φαρέτρα, ωστόσο η εμβολιαστική περίοδος τείνει να ολοκληρωθεί, εφόσον έχει καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό πια ο πληθυσμός έναντι του κορωνοϊού και η ζήτηση είναι ευλόγως μειωμένη. Η χώρα έφτασε τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού τόσο αναφορικά με την πρώτη δόση (74,9%) όσο και με τους ολοκληρωμένους (71,7%).

Την ίδια στιγμή παραμένουν ανεμβολίαστοι και απροστάτευτοι απέναντι στον ιό και τη λοίμωξη covid 317.962 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι πλέον είναι αντιμέτωποι με το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε για την παράβαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τους τον Ιανουάριο. Το πρόστιμο του Ιανουαρίου ήταν 50 ευρώ (μειωμένο διότι ο νόμος ίσχυε από τις 16 Ιανουαρίου). Στο μέσο Μαρτίου εφόσον παραμένουν ανεμβολίαστοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 100 ευρώ που είναι το πρόστιμο του Φεβρουαρίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ