Ανασυγκρότηση με ιδιωτικά funds στη Δημόσια Υγεία προβλέπει ο ΠΙΣ

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Ριζικές αλλαγές με πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σχεδιάζει η νέα ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), προχωρώντας σε επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, στην επικείμενη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Ριζικές αλλαγές με πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σχεδιάζει η νέα ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), προχωρώντας σε επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, στην επικείμενη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δεν λειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Είναι ανύπαρκτοι στην ουσία. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή» όπως τόνισε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στόχος του ΠΙΣ εκτός από την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Υγείας -η οποία έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ- είναι και η επάνδρωση του ΕΣΥ που σήμερα είναι υποστελεχωμένο.

Ταυτόχρονα, η νέα ηγεσία του ΠΙΣ σκοπεύει να αιτηθεί την αλλαγή του νόμου για τη βία κατά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Ζητούμενο είναι να υπάρξει «αυστηρότερη» νομοθεσία που θα αποτρέπει την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα σχεδιάζει την υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για το θέμα, «ανοίγοντας» και πάλι το θέμα αυστηρότερης φύλαξης με εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Πειθαρχικό παράπτωμα για γιατρούς

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την πρόθεση του ΠΙΣ να μετατρέψει σε πειθαρχικό παράπτωμα την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου από του γιατρούς σε δομές δημόσιας Υγείας.

Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ κ. Γεώργιος Ελευθερίου, αλλά και ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Παύλος Καψαμπέλης που παρέστησαν στην πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του νέου Προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο ΠΙΣ ετοιμάζει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα:

1. -Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή

2. -Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς και τέλος

3. -Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο

Συμμετοχή ιδιωτικού τομέα

«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε το προηγούμενο σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί, απεδείχθη απολύτως αποτυχημένο. Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτικό για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά» ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΙΣ κ. Γιώργος Ελευθερίου από την πλευρά του σημείωσε: «Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο «gatekeeping», που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς».

Μορφές ΣΔΙΤ

«Στο σύστημα Υγείας θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πάντα προς όφελος των πολιτών και σε δωρεάν μορφή» όπως τόνισε ο κ. Ελευθερίου, επισημαίνοντας πως «Το κράτος πρέπει να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να είναι βιώσιμο το σύστημα Υγείας». Η νέα διοίκηση του ΠΙΣ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (funds) στη δημόσια Υγεία, δίχως μεταβολές ή επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους – ασθενείς. Το σχέδιο της επόμενης ημέρας από τον ΠΙΣ αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, πλήρως κοστολογημένο, έτσι ώστε να προσελκύσει και το αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον των funds.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΠΙΣ σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δις ευρώ.

Στο μεταξύ το Προεδρείο του ΠΙΣ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) στο σύνολο του συστήματος υγείας.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Παύλος Καψαμπέλης από την πλευρά του τόνισε ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων της Περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσαν να καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις έργου.

Βία στα νοσοκομεία 

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στο θέμα της βίας στα Νοσοκομεία δήλωσε ότι ξεκινά η καμπάνια για τη βία στα νοσοκομεία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Εφόσον ζητηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας. Αλλά με βάση υπολογισμούς, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%.

Απόφαση Πολάκη

Επίσης το Προεδρείο του ΠΙΣ επικεντρώθηκε στην απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, βάση της οποίας καταργείται το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών. Γεγονός που σημαίνει ότι πριν καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη για κάποιο παράπτωμα, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα αφαιρέσει καμία άδεια γιατρού πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από το υπουργείο Υγείας να καταργήσει την άδικη αυτή διάταξη» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα το προεδρείο του ΠΙΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Απόφαση που δίνει το δικαίωμα εκτέλεσης εμβολιασμών στα φαρμακεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ