Αναδίπλωση στο παρά πέντε για το rebate 25% στα νέα φάρμακα

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Στο παρά πέντε αποσύρθηκε διάταξη για την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα από τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) το οποίο και υπερψηφίστηκε τη Πέμπτη.

Στο παρά πέντε αποσύρθηκε διάταξη για την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα από τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ ΑΕ) το οποίο και υπερψηφίστηκε τη Πέμπτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το άρθρο 11 που προέβλεπε την κατάργηση του rebate 25% αρχικά είχε ενταχθεί στην τροπολογία κανονικά λίγο όμως πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου το άρθρο αποσύρθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη αποσύρθηκε για να έρθει εκ νέου προς νομοθέτηση μαζί με άλλα μέτρα για το φάρμακο στα τέλη Αυγούστου.

Τροχοπέδη το rebate 25%

Το rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, αποτελεί τροχοπέδη στην εισαγωγή νέων θεραπειών στη χώρα μας. Οι φαρμακευτικές αναμένουν διακαώς να κάνει πράξη ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας την δέσμευση του για κατάργηση του εν λόγω μέτρου.

Το Pharma Innovation Forum (PIF) σε πρόσφατη επιστολή του προς το κ. Κικίλια κρίνει  θετικά την εξαγγελία του για την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα. Παράλληλα όμως εκφράζει και τις επιφυλάξεις του για το πότε θα νομοθετηθεί η κατάργηση του εν λόγω μέτρου. Όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη εξαγγελία επαναλαμβάνεται εδώ και ένα περίπου χρόνο, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Σε αντίστοιχη επιστολή ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) θεωρεί εσφαλμένη τη σύνδεση της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του clawback σε 80/20 με την κατάργηση του rebate εισόδου 25%.

Εκτός clawback τα εμβόλια

Στην τροπολογία στο άρθρο 10 προβλέπεται η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του clawback για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Το ύψος της δαπάνης για τα εμβόλια θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών.

Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Κικίλιας σε συνάντηση που είχε με τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου θα δημιουργηθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η δαπάνη των εμβολίων θα πρέπει να ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ για να καλύψει της ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της αγοράς λόγω της πανδημίας.

Παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού

Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 1 της τροπολογίας παρατείνεται έως τις 31.12.2020 η ισχύς σειράς διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) το διάστημα από 25.2.2020 έως και 1.5.2020 και έχουν κυρωθεί με νόμο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Συγκεκριμένα προβλέπεται παράταση σε όλες τις ενεργές συμβάσεις του ιατρονοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού. Όπως ορίζεται στη διάταξη: «Για την υλοποίηση των ανωτέρω μεριμνά ο Διοικητής του κάθε επιμέρους φορέα, οι δε αναγκαίες πιστώσεις θα καλυφθούν κατόπιν ισόποσης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Επίσης παρατείνεται έως τις 31.12.2020 η δυνατότητα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

• να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια για τον έλεγχο δειγμάτων κορωνοϊού.
• να προχωρεί σε προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού διακαίου ορισμένου χρόνου. Για τη στελέχωση των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ). Για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Αποζημίωση για την παροχή υπηρεσιών υγείας μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας

Καθιερώνεται η ελάχιστη αποζημίωση για την επίσκεψη πολιτών κρατών μελών Ε.Ε/Ε.Ο.Χ/Ελβετίας. Όπως και υπηκόων τρίτων χωρών μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Η αμοιβή θα ανέρχεται στα 20 ευρώ. Τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο θα διατίθενται για την αντιμετώπιση αναγκών των Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να φέρει σημαντικά έσοδα σε δημόσιες δομές. Ειδικά αυτές που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές ιδιαίτερα του θερινούς μήνες.

Φάρμακα: Άυλη συνταγογράφηση

Με σχετική διάταξη στην τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις υποχρεώσεις των γιατρών στην άυλη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι για την επανάληψη της συνταγογράφησης σε ασθενείς με χρόνια πάθηση και σταθερή φαρμακευτική αγωγή, η φυσική παρουσία του ασθενούς στον γιατρό (ιατρική επίσκεψη), επαφίεται στην κρίση του γιατρού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ