Άμεσα 2.440 νέες μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στην Υγεία

Στην άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπό προσωπικό σχεδιάζει να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας την ηγεσία της ΕΙΝΑΠ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Ματίνα Παγώνη.

Στην άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπό προσωπικό σχεδιάζει να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας την ηγεσία της ΕΙΝΑΠ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Ματίνα Παγώνη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων 9 κύρια ζητήματα, που αφορούν:

1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
2. Χρηματοδότηση νοσοκομείων.
3. Επικουρικοί γιατροί.
4. Ιατρική εκπαίδευση.
5. Νέοι γιατροί.
6. ΜΕΘ.
7. Τοπικά προβλήματα νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά με τις διοικήσεις.
8. Εφημερίες λεκανοπεδίου.
9. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας απάντησε τα εξής:

1. Για τις προσλήψεις μας είπε ότι θα συνεχιστεί η προκήρυξη των 940 θέσεων μόνιμων γιατρών και των 1116 επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού. Καθώς επίσης θα δοθεί εντολή για προκήρυξη 1500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

2. Για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια όπου υπάρχει πρόβλημα και μίλησε για μάζεμα της δαπάνης, δηλαδή περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων. Πιστεύει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το 2020 από τώρα με το υπουργείο Οικονομικών.

3. Για το θέμα των επικουρικών, συμφωνεί ότι πρέπει να παραμείνουν γιατί τους έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία και θα βρει φόρμα για να λυθεί το πρόβλημα, γι’ αυτό και δεν μας έδωσε σαφή απάντηση.

4. Για την ιατρική εκπαίδευση θα γίνει ειδική συνάντηση μαζί μας, όπου θα καταθέσουμε δικές μας προτάσεις, γιατί το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Ζητήσαμε να μην εφαρμοστούν ορισμένες υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις του ΚΕΣΥ.

5. Όσον αφορά τους νέους γιατρούς, καθώς και την κάλυψη άγονων περιοχών και νησιών, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να θεσπιστούν κίνητρα, λόγω Συνταγματικού κωλύματος και ότι θα λειτουργήσει επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα.

6. Θεωρεί τη μη λειτουργία των εκατό κρεβατιών ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μείζων θέμα και θα προσπαθήσει να δώσει λύση.

7. Για τις εφημερίες του λεκανοπεδίου ζήτησε εισήγηση και από εμάς για περαιτέρω σχεδιασμό, διότι επισημάναμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νοσηλείας ασθενών σε ράντζα, που σε ορισμένα νοσοκομεία έχει επικίνδυνες διαστάσεις.

8. Εξηγήσαμε ότι το θέμα της ΠΦΥ είναι πολύ σοβαρό για εμάς και αποφασίσαμε να γίνει ειδική συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις.

9. Ενημερώσαμε τον Υπουργό για το επιτακτικό ζήτημα θεραπειών υψηλής εξειδίκευσης οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και η διενέργεια τους σε συγκεκριμένα κέντρα έχει διακοπεί για “γραφειοκρατικούς” λόγους (Εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό και Επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο Αττικόν).

10. Για τα περιστατικά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, για το μεν Θριάσιο απάντησε ότι περιμένει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, για τον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία, δεν έδωσε απάντηση.

11. Δεσμεύτηκε ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει το καθεστώς της δωρεάν νοσηλείας των ανασφάλιστων, των αιτούντων άσυλο, καθώς και των εγκύων-λεχώνων και των ανηλίκων.

Τέλος, εκτός ατζέντας τέθηκε και το μισθολογικό κομμάτι από την ΕΙΝΑΠ και ζητήσαμε να το προχωρήσει, όταν γίνει η συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, διότι θα έπρεπε από τον Μάρτιο του 2018 οι μισθοί να έχουν αποκατασταθεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ